І декларувати нічого: голова СБУ живе у юридично неіснуючій розкішній садибі під Києвом

19.05.2020
І декларувати нічого: голова СБУ живе у юридично неіснуючій розкішній садибі під Києвом

Іван Баканов не декларує маєток у Ходосівці.

Якщо розкішної нерухомості не існує де-юре (тобто вона не оформлена документально), а ви — посадовець, на якого поширюється норма про обов’язкове декларування майна і доходів, — радійте, бо декларувати нічого!

 

І байдуже, що чиїсь очі бачать, що нерухомість таки є, бо «де-юре» і «де-факто» — це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці.

 

Саме таким маєтком-примарою користується з родиною на невідомих підставах друг дитинства президента Зеленського, а нині — голова СБУ Іван Баканов.

Бачиш садибу? А її немає!

Інформацію про розкішний маєток з озером в елітному селі Ходосівка під Києвом чинного голови СБУ Івана Баканова з’ясували журналісти програми «Watchdogs.Розслідування» на телеканалі «Прямий».
 
 
Цікаво, що, згідно з офіційними реєстрами, пан Баканов володіє двома квартирами — однією в Кривому Розі, і ще однією — на Печерську в Києві. Також його дружині Оксані Лазаренко належить ще одна квартира в столиці — судячи з номерів, розташована одразу над першою. Але, за даними журналістів, ще є таємний маєток у селі Ходосівка, що на околиці Києва.
 
«Формально, за реєстром майнових прав, Івану Баканову належить тільки маленький клаптик — чотири «сотки», ще дев’ять — на його дружині, за них вони і мають платити податки. А в реальності — тут і власне озеро, і невеличкий парк, і двоповерховий котедж — приблизно на пів гектара. Ринкова вартість такого маєтку може становити від 7 до 8 млн грн», — ідеться у розслідуванні журналістів.
 
Не варто вважати, що пан Баканов приховує це майно: фото будинку в Ходосівці можна помітити в соціальних мережах родичів Баканова — на сторінці тестя Євгенія Лазаренка в російських «Одноклассниках» або в Instagram cина Артура.
 
За даними журналістів, власником маєтку очільник Служби безпеки став ще до державної служби — ті самі «чотири сотки» він оформив ще 2013 року. Зафіксовано, що у січні 2014 року на місці озера був лише незайманий ліс. А вже в березні того ж року — лісу вже нема, екскаватор викопує водойму.
 
«Кінець зими — початок весни 2014 року. Революція гідності, Майдан, сотні жертв, втеча Януковича. Згодом розпочинається російська агресія — анексія Криму, на початку квітня бойовики Гіркіна захоплюють Слов’янськ. Увесь цей час Іван Баканов копав собі озеро. Важко уявити людину, більш далеку від питань державної безпеки, але саме він очолив СБУ за Зеленського», — вказується в розслідуванні.
 
У матеріалі наголошується — з юридичної точки зору, цього будинку взагалі не існує. Він не належить ані самому Івану Баканову, ані будь-якому його родичу чи знайомому. Взагалі нікому не належить — адже формально він не існує. Але реально — існує. Біля воріт припаркований джип, під будинком — Volkswagen Passat дружини, Оксани Лазаренко.
 
Свій запит щодо маєтку-примари журналісти надіслали до СБУ минулого тижня, коли прийде відповідь — обіцяють опублікувати.
 
«Якщо відповідь буде, звісно. Із соціальних мереж родини Баканова ми точно знаємо, що вони цим будинком користуються. А чому оформили лише нещасні чотири сотки?» — задаються питанням автори розслідування. 
 
«Неіснуючий» маєток Івана Баканова та Оксани Лазаренко з озером у Ходосівці під Києвом. Вид із висоти пташиного лету.

«ОК» і «колорадські» стрічки заборонені не для всіх 

У ході збору інформації про маєток з’ясувалися й інші цікаві деталі про життя голови СБУ. Звісно, пан Баканов відповідає за національну безпеку і захист суверенітету України і нібито не відповідає за політичні або ідеологічні вподобання своїх родичів, тим більше, якщо йдеться про родичів дружини.
 
Проте вражає, що тесть голови Служби безпеки України Івана Баканова — Євген Лазаренко — досі веде свою сторінку в офіційно забороненій в Україні соцмережі «Одноклассники». Йдеться не про те, що тесть не видалив сторінку свого часу, а про те, яким саме контентом він наповнює сторінку, якою символікою тощо. 
 
І це при тому, що президент Зеленський днями продовжив дію заборони на російські медіаресурси (зокрема, й соцмережу «ОК»), а перед тим відповідне рішення ухвалила РНБО за пропозицією саме СБУ! Можливо, для пана Баканова то була лише формальність? 
 
Хай там як, журналісти телеканала «Прямий» наголошують: «Напевне, Штірліц ніколи не був такий близький до провалу», адже в «Однокассниках» Лазаренка-старшого насправді є на що подивитися та до деталей роздивитися, як живе родина головного СБУшника країни».
 
Що й казати, більшість фотографій акаунта Євгена Лазаренка розповідають про життя великої родини та маєток, у якому вони дружно мешкають. Євген Лазаренко — у минулому військовий, судячи з інформації в його «Одноклассниках», навчався у військовому виші в Росії, служив під Іркутськом — і нині щиро сумує за товаришами.
 
Далі цікавіше: до 9 травня він розмістив як основну світлину свого акаунта спільне фото з Іваном Бакановим та нардепом від «Слуги народу» Юрієм Корявченковим («Юзік» із «Кварталу 95»), ще й прикрасив привітанням із георгіївськими (колорадськими) стрічками, які в Україні перебувають під забороною!
 
Євген Лазаренко з «Юзіком» і зятем — головою СБУ: святкують День Перемоги з георгіївськими стрічками. 
 
До речі, крім Євгена Лазаренка, соцмережу «Одноклассники» полюбляють і його дочки. Дружина Баканова — Оксана Лазаренко та її сестра Світлана Бєляєва до сьогодні не видалили звідти своїх сторінок. І хоча свіжих фото, очевидно, вони не розміщують, проте сторінками активно користуються.
 
Родини Бєляєвих–Баканових поєднують не лише родинні узи. Рідні сестри Світлана Беляєва та Оксана Лазаренко були директорами та бухгалтерами в низці фірм. Вони були переплетені між собою зв’язками та працювали в енергобізнесі. Переважно справами займалися Бєляєв та Баканов. Дві ТОВки, оформлені на жінок, — «Енерготек» та «Екоінвест» — у 2011 році фігурували в кримінальній справі СБУ щодо розтрати держмайна.
 
Наостанок зауважимо, що голова СБУ Іван Баканов є одним із найнепублічніших політиків з «обойми» президента Володимира Зеленського і свідомо уникає зайвої публічності чи участі в гучних політичних справах. Попри це до діяльності голови СБУ є багато запитань — від участі у невластивій для спецслужби діяльності — боротьбі з ухилянням від податків на митниці, до відмови бачити ознаки злочинної діяльності у відвертих колаборантських діях лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука.