На Донбасі необхідно розмінувати понад 20 тисяч квадратних кілометрів

15.05.2020
На Донбасі необхідно розмінувати понад 20 тисяч квадратних кілометрів

Дороги в районі ООС приховують чимало небезпек. (Фото 93-ї ОМБр “Холодний Яр”)

За минулі дві доби збройні формування Російської Федерації, їхні поплічники та найманці 14 разів порушили режим припинення вогню.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» неподалік Гнутового, Опитного, Талаківки та Широкиного противник обстрілював наші позиції з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
По околицях Старогнатівки окупанти двічі задіяли гранатомети різних систем.
 
Біля Авдіївки, Павлополя та Верхньоторецька противник двічі вів вогонь — із 82-міліметрових мінометів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. 
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» ворог поблизу Кримського відкривав вогонь із заборонених Мінськими угодами мінометів 120-го калібру, загалом випустивши 20 мін, а також автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів. 
 
По околицях Оріхового окупанти застосували 120-міліметровий міномет, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Поруч із Катеринівкою, Луганським, Зайцевим та Хутором Вільним загарбники порушували режим припинення вогню, застосувавши 82-міліметрові міномети, автоматичні станкові гранатомети та стрілецьку зброю.
 
Внаслідок ворожих обстрілів троє  бійців зі складу Об’єднаних сил отримали поранення. На жаль, іще один український захисник отримав поранення, не сумісні з життям. 
 
Злочинні дії російських окупантів безкарними не залишилися. За даними розвідки, за цей період військовослужбовці Збройних сил України поранили вісьмох російських окупантів. 
 
Тим часом, за словами заступника міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолія Петренка, російська агресія проти України призвела до того, що площа районів, забруднених мінами та вибухонебезпечними залишками війни, становить 7 тис. кв. км на підконтрольній уряду території Донбасу та 14 тис. кв. км — на окупованих територіях Донецької та Луганської областей і АР Крим. 
 
Наразі 29 груп розмінування Збройних сил України, а також 16 піротехнічних команд Державної служби з надзвичайних ситуацій виконують завдання з розмінування на звільнених територіях Донецької та Луганської областей України.
 
На сьогодні урядові групи з розмінування очистили понад 35 тис. 500 га земель, понад 2 тис. км доріг, 1 тис. км залізничних шляхів, виявили та знищили понад 460 тис. вибухонебезпечних предметів та залишків війни.
 
Як повідомляла «УМ», старший солдат 30-ї ОМБр імені князя Костянтина Острозького, 24-річний Олександр Карпика загинув від кулі ворожого снайпера поблизу Золотого на Луганщині у середу, 13 травня.
 

Про полеглих захисників України в минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої квітня: пам’ятаймо про їхній подвиг.

 

Ордени «Золота зірка» Героїв України, полковників ЦСО «Альфа» СБУ Дениса Волочаєва і Дмитра Каплунова отримали їхні родичі: батьки і вдови полеглих на фронті захисників України.