Антиколомойський закон, податки і заборона російських соцмереж: що ухвалила Рада

15.05.2020
13 травня Верховна Рада провела два позачергові засідання. На першому — в другому читанні та в цілому ухвалено так званий «антиколомойський» закон щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, що не дозволить повернути ПриватБанк Ігорю Коломойському.
 
Загалом за закон проголосували 270 народних депутатів із присутніх 381-го. До речі, колишні співробітники медіахолдингу Ігоря Коломойського, які наразі є народними депутатами фракції СН, голосували проти або не голосували за закон взагалі. На це вказують дані з офіційного сайта Верховної Ради. 
 
Також депутати розглянули проєкт Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19). Загалом було розглянуто 26 законопроєктів. 
 
На другому вечірньому засіданні народні депутати прийняли постанову ВР щодо підтримки санкцій проти російських інтернет-сервісів «Одноклассники» та «ВКонтакте».
 
Строк дії попереднього трирічного терміну заборони закінчується 15 травня. А тому Служба безпеки України запропонувала подовжити санкції проти російських соціальних мереж ще на 3 роки.
Окрім прийняття законів, парламентарі заслухали звіт уряду. 
 
Як заявила після засідання народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко, під час години запитань до уряду прем’єр-міністр Денис Шмигаль не задовольнив депутатів відповідями.
 
«На жаль, ми бачимо абсолютно непрофесійний уряд, який, здається, живе в іншій країні, бо не має відповіді на жодне запитання. Наша фракція цікавилася тим, що турбує щодня українців. Коли запрацює громадський транспорт? Коли лікарі отримають 300% доплати, обіцяних владою, до своїх абсолютно злиденних зарплат? Коли вони отримають у нормальній кількості захисні засоби? Де ділись тести, закуплені за державні гроші? Чому виявилося, що ці тести неякісні і їх не можна взагалі використовувати для будь-якого тестування? ... Ми не почули від прем’єр-міністра жодної відповіді на жодне запитання» — сказала Ірина Геращенко.