«Ми хочемо жити»: у Києві другий день поспіль протестували транспортники

15.05.2020
«Ми хочемо жити»: у Києві другий день поспіль протестували транспортники

У перевізників закінчилося терпіння — не тільки через об’єктивні причини, пов’язані з пандемією, а й через «безголові» рішення урядовців. (Фото з сайта zn.ua.)

Країна поступово виходить з карантину, проте обмеження планують продовжити і після 22 травня.
 
 
Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, додавши,що до жорстких обмежень повертатися не планують.
 
 
Столиця почала виходити з карантину поступово, проте у перший день послаблень у місті було зафіксовано десятибальні затори на дорогах.
 
 
У мерії вже звернулися до уряду з проханням: із 25 травня повністю відновити роботу громадського транспорту. 
 
«Метро має відкритися для роботи у звичному режимі. Це дозволить перерозподілити потік пасажирів і нормалізувати роботу всього громадського транспорту столиці», — зазначив мер Віталій Кличко. Він виступає проти запровадження спецперепусток для проїзду в метро, бо це лише «створить величезні натовпи».
 
Мер підкреслив, що метро має працювати у звичайному режимі, адже не у всіх містян є можливість добиратися до роботи власними автівками. На засіданні парламенту прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що з 22 травня в країні буде діяти адаптивний карантин, тому влада на місцях зможе визначати, які послаблення будуть застосовані. Проте поки триває епідемія, метро буде запущено лише на третьому етапі виходу з карантину.
 
У більшості західних регіонів послаблення почали діяти від середини тижня.
 
«Дуже раді, що нарешті відкрили літні тераси. Тому що вдома сидіти дуже важко два місяці. Здавалося, що це легко, але це не так. Відчувається така свобода, що можна пройтись, подихати повітрям, поїсти на вулиці, нарешті, та випити кави», — розповідає львів’янка Олена Маковій. 
 
Проте вже у перший день послаблень не минулося і без порушень. У львівській кав’ярні зафіксували недотримання санітарних умов і велике скупчення людей в одному місці.
 
Заклад були змушені зачинити. У інших кав’ярнях власники запевняють: відвідувачам міряють температуру, у приміщеннях дезінфікують поверхні, відстань між столиками півтора—два метри.
 
«Найцікавіше — це вимірювання температури. Треба звикнути до того, щоб його включили в процес, що кожного відвідувача необхідно перевірити. Кожному на стіл поставити антисептики та контролювати носіння масок і рукавичко у персоналу», — коментує власник львівської кав’ярні у центрі міста Олексій Довбиш.
 
Утім, у деяких містах послаблення карантину вирішили відтермінувати. Усе тому, що кількість інфікованих почала збільшуватися. Така ситуація, наприклад, у Львівській області, тоді як Львів уже поступово виходить з епідемії. Не поспішають пом’якшувати карантин і в Чернівецькій області, де зафіксована найбільша кількість хворих на коронавірус.
 
Там і надалі під забороною робота салонів краси та магазинів, стоматологічних кабінетів. Однак місцева влада дозволила відновити роботу ресторанів , але в режимі доставки або на виніс.
 
Тим часом у МОЗ заявили, що така ситуація не суперечить їхній постанові, адже місцева влада може сама вирішувати, які галузі варто послаблювати.
 
«Наприклад, у Києві закриті торговельно-розважальні центри або в Чернівецькій області не працюють салони краси — це те, що можна назвати адаптивним карантином», — заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. 
 
Тим часом десятки автобусів з’їхалися з усієї країни до центру столиці. З плакатами в руках «Ми хочемо жити», «Економіка без транспорту не працює», «У мене немає грошей на таксі», «Припиніть гібридний карантин» другий день поспіль перевізники, попри дощ, протестують і вимагають від Кабміну дозволу на внутрішні та міжнародні перевезення. Від початку карантину вони призупинили роботу. Запевняють: готові дотримуватися усіх санітарних норм, головне — щоб влада дозволила працювати. 
 
«Ми чекали, довго чекали рішення уряду, але ці подвійні стандарти змушують виходити на протест. Ми два місяці сидимо без роботи, я приїхав до Києва зі Львова своїм автобусом, я хочу працювати, заробляти гроші. Врешті, це необхідно і людям. У нас сотні містян готові вже їхати на заробітки, але немає чим доїхати. Уряд робить усе для того, щоб ми почали просто нелегальну роботу, хіба це нормально? Тому ми оголосили безстроковий протест і будемо тут, допоки не винесуть рішення і не дозволять нам працювати», — заявив у коментарі «УМ» водій Олександр Петрашко. 
 
Від середи протестувальники спричинили значні затори в центрі Києва, зокрема на вулицях Трьохсвятительській, Грушевського, Хрещатик та на Володимирському узвозі. У поліції ж запевнили, що правоохоронці забезпечують правопорядок під час акцій в урядовому кварталі.
 

Як повідомляла «УМ», Кабінет міністрів з 11 травня послабив карантин в Україні.

 

Раніше уряд дозволив відкрити продовольчі ринки з 1 травня. І до такого рішення владу «підштовхнули» потужні протести фермерів Херсонщини, які навіть перекрили Антонівський автомобільний міст і висипали на дорогу кілька ящиків огірків.

 

Зауважимо, що «Україна молода» першою із загальноукраїнських ЗМІ повідомила про відчай сільгоспвиробників у Великих Копанях, які ще 14 квітня тонами викидали на смітник або віддавали свиням городину, яку не могли продати через карантин.