Дайте працювати: підприємці не дадуть знищити малий бізнес в Україні

08.05.2020
Перекрили рух транспорту та вимагали припинення карантину. Підприємці з усієї України знову протестували під Кабміном. Із плакатами в руках «Карантин вбиває» та «Дайте працювати!» вимагали у представників уряду дозволу для роботи малого та середнього бізнесу.
 
«У нас зараз узагалі немає роботи. Немає з чого платити податки й годувати сім?ї. Ці часткові пом’якшення карантину нічого не змінять. Потрібно повністю виходити з нього, дотримуючись всіх санітарних норм», — зазначила активістка та підприємець Григоренко Наталя. 
 
Валерій приїхав до Києва з Рівного. Запевняє, що весь час дотримувався карантину, проте після скандалів навколо ресторану «Велюр» та мережі «Епіцентр» вирішив долучитися до акції протесту. Додає: ще кілька тижнів — і не знатиме, де брати кошти для утримання сім’ї.
 
«Нас примусили сидіти вдома, а крупні мережі весь цей час працювали. Вони заплатили, і за домовленістю з владою їх не закрили. Хіба це справедливо? Хіба це те, що нам обіцяли на виборах — рівність усіх перед законом? Зараз робиться все, щоб знищити малий бізнес», — обурюється пан Валерій. Деякі підприємці наголошують, що готові виконувати всі санітарні вимоги уряду, головне — щоб їм дозволили працювати.
 
За годину до мітингарів вийшов представник уряду. Запевнив, що звернення передасть Денису Шмигалю і в Кабміні зважать на прохання малого та середнього бізнесу. Проте повністю зняти обмеження на даному етапі не зможуть. Адже Україна, мовляв, і досі не пройшла піку епідемії. 
 
Під час акції якраз відбувалося засідання уряду. Прем’єр Денис Шмигаль попросив негайно опублікувати постанову про послаблення карантину, щоб до 11 травня підприємці ознайомилися з умовами виходу на роботу. І додав,що повністю скасовувати обмеження поки не будуть.
 
«Важливо, що ми вчасно запустили карантин, але не менш важливо почати вчасно знімати обмеження. Ми обіцяємо дослухатися до порад людей і зробити все можливе, щоб із карантину всі вийшли з мінімальними втратами», — заявив очільник уряду.  
 
Згідно з постановою Кабінету Міністрів, уже з понеділка українці зможуть гуляти парками, відвідувати кафе та ресторани на літніх терасах, ходити до бібліотек та музеїв. Також запрацюють салони краси, нотаріуси й адвокати. Питання роботи громадського транспорту в містах на засіданні уряду також розглянули.
 
«Громадський транспорт, особливо у великих містах, із понеділка курсуватиме у більшій кількості, адже це необхідно, щоб підприємці та всі, кому потрібно на роботу, могли доїхати. Але попри це ми не можемо відновити роботу транспорту у звичному режимі, поки загроза епідемії все ще існує», — додав прем’єр. 
 
У Кабміні також заявили, що через карантин  масових заходів 8 та 9 травня у Києві та інших містах України не буде. Бо це може спричинити черговий спалах небезпечної хвороби.