Під час пандемії росіяни на Донбасі регулярно обстрілюють житлові будинки і школи

05.05.2020
Під час пандемії росіяни на Донбасі регулярно обстрілюють житлові будинки і школи

Бійці ЗСУ регулярно фіксують наслідки ворожих обстрілів у будівлях. (Фото штабу ООС)

На фронті активність бойових дій та щільність вогню не просто не спадає, навіть зростає.
 
Противник обстрілює позиції Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, застосовує 122 мм артилерію, а також гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю, також зафіксовано використання противником ударних безпілотних літальних апаратів та роботу снайперських пар. 
 
За минулі чотири доби збройні формування Російської Федерації 73 рази порушили режим припинення вогню, обстрілявши на донецькому напрямку наших захисників поблизу Широкиного, Водяного, Тарамчука, Пісків, Мар’їнки, Павлополя, Авдіївки, Кам’янки, Красногорівки, Лебединського, Невельського, Пищевика, Старогнатівки, з безпілотного літального апарата — поряд із Гнутовим, а зі снайперського озброєння — біля Новомихайлівки.
 
На Луганщині збройні формування Російської Федерації, їхні посіпаки та найманці вели вогонь по наших позиціях біля Оріхового, Новоолександрівки, Новозванівки, Новгородського, Новотошківського, Хутора Вільного, Південного, Травневого, Миронівського, Кримського. Внаслідок ворожих обстрілів за ці чотири доби поранення отримали 11 наших військовослужбовців. 
 
Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зафіксували також пошкодження школи №4 і житлового будинку в Золотому-5 (Михайлівка) Луганської області, що розташоване на тимчасово окупованій території.
 
Про це повідомляється у звіті місії за 1 травня 2020 року. Як зазначається у документі, на території школи команда СММ побачила свіжу вирву діаметром близько 2,5 м, яка «утворилась унаслідок розриву 120-мм мінометної міни», та осколкові пошкодження стіни школи, шибок, вікон. Усередині, вони також зауважили, осколкові пошкодження стін у коридорах на всіх трьох поверхах будівлі.
 
У комп’ютерному класі, розташованому на першому поверсі, команда місії зафіксувала боєприпас (за оцінкою, кулю калібром 12,7 мм із великокаліберного кулемета) в рамі вікна, осколкові пошкодження стіни й пробоїну в куті комп’ютерного монітора. Нині школа зачинена на карантин через спалах COVID-19. 
 
Для придушення вогневих засобів противника наші воїни оперативно застосували штатне озброєння та чітко дали зрозуміти окупантам, що їхня злочинна активність не залишиться безкарною. Протягом 2020 року підрозділи Об’єднаних сил ліквідували 143 окупанти, 273 особи поранили.
 
Про це заявив командувач операції Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко в інтерв’ю «Укрінформу»: «Тільки за цей рік підтверджено ліквідацію 143 загарбників та ще 273 було поранено. Окрім цього, нашими воїнами знищено 28 одиниць техніки. Всього за час проведення ООС втрати російсько-окупаційних військ становлять1 тис. 234 убитими та 2 тис. 74 пораненими». 
 
За даними розвідки, за цей період українські військовослужбовці знищили п’ятьох окупантів та щонайменше сімох поранили. 29 квітня на Луганщині військовослужбовці Збройних сил України за допомогою протитанкового ракетного комплексу знищили транспортний засіб російських окупантів, який підвозив боєприпаси на позиції.
 
Пресцентр Об’єднаних сил, поширив відео, на якому видно постріл із ПТРК, вибух та коментарі бійців.
 
Нагадаємо, 28 квітня ввечері ворог ударив по українських позиціях у поблизу населеного пункту Жолобок-Кримське на Луганщині з СПГ та важкої артилерії калібрів 152 мм й 122 мм, унаслідок цього обстрілу загинув солдат 93 бригади Олексій Лісін. Окупанти також відкривали вогонь по житлових кварталах Золотого-4 та пошкодили декілька будинків.
 
Про полеглих захисників України в минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої квітня: пам’ятаймо про їхній подвиг.