Як Україна буде виходити з карантину: всі етапи

28.04.2020
Як Україна буде виходити з карантину: всі етапи

Громадський транспорт регулярно проходить дезінфекцію.

Кабмін оприлюднив план виходу України з карантину. Він складається з 5 етапів і залежить від динаміки поширення коронавірусу.
 
Вже з 11 травня може розпочатися перше послаблення обмежень.
 
«Кожен етап має чіткі індикатори та залежить від динаміки поширення захворювання. Урядова дорожня карта виходу з карантину надасть можливість зберегти життя українців, поступово відновлюючи економічну стабільність», — заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
 
Уже на першому етапі українцям дозволять відвідувати парки, відкриються кав’ярні, розпочнуть роботу салони краси, нотаріуси, адвокати, відновлять роботу непродовольчі магазини, ринки. Умова таких послаблень: протягом 10 днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не змінюється або щоденне відхилення утримується в межах 5%.
 
Другий етап почнеться після систематичного зменшення кількості інфікованих коронавірусом. Відкриють тренажерні зали та фітнес-центри, готелі, дозволять ресторанам і кафе обслуговувати клієнтів на винос, відновлять роботу кінотеатрів на відкритих майданчиках, знімуть обмеження з побутового обслуговування населення, учні випускних класів зможуть повернутися до навчання і почати підготовку до ЗНО.
 
Третій етап відбудеться лише за умови, якщо протягом 10 днів поспіль кількість осіб, які одужали, вдвічі або більше перевищує кількість нових випадків зараження, лікувальні заклади зайняті пацієнтами з СOVID-19 менш ніж на 10%. Влада відновить роботу метрополітену (але лише для спецперевезень), запрацює міжміське сполучення у межах області, відкриють магазини в ТРЦ, театри і кінотеатри, спортивні та дитячі майданчики, хостели, санаторії, бази відпочинку та всі заклади громадського харчування.
 
Передостанній етап вимагає, щоб протягом 10 днів поспіль кількість нових, не зв’язаних між собою випадків щодня була менше 5 на область.
 
Саме на четвертому етапі відновить роботу весь громадський транспорт включно з метрополітеном для всіх пасажирів, повністю знімуть обмеження з ТРЦ, установ культури та освіти. Останній етап — поодинокі випадки захворювання. Але конкретні терміни епатів виходу з карантину в уряді не називають.
 
Адже переконують: зараз головне, щоб у країні не відбулося масового захворювання на Ковід-19. Тому навіть після послаблення карантинних заходів деякі обмеження збережуться. АджеУкраїна, як і весь світ, має навчитися жити за новими стандартами соціальної поведінки.
 
За прогнозом прем’єр-міністра Шмигаля, українці будуть змушені: уникати скупчення людей, дотримуватися дистанції в приміщеннях не менше 1,5 метра, обробляти поверхні в приміщеннях, користуватися захисними масками та рукавичками, забезпечувати працівників засобами індивідуального захисту.
 
Україна  впроваджуватиме принципи «безконтактної економіки», яка передбачає онлайн-продажі, поширення безготівкових платежів, безконтактну доставку та спеціальне обслуговування в супермаркетах, кафе і ресторанах.