Пішли «по-англійськи»: як звільнили очільника митниці Нефьодова та керівника податкової Верланова

28.04.2020
Пішли «по-англійськи»: як звільнили очільника митниці Нефьодова та керівника податкової Верланова

Максим Нефьодов, Сергій Варланов

Звільнили та назвали неефективними.
 
 
Уряд звільнив голову Державної податкової служби Сергія Верланова та голову Митної служби Максима Нефьодова.
 
 
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль такі рішення назвав бажанням призначити нових та ефективних керівників у ці відомства.
 
 
Як розповів народний депутат Олексій Гончаренко, який був на засіданні уряду, звільнення відбулося за 30 секунд.
 
При цьому обох — уже ексочільників відомств — на засіданні уряду не було. Голова митниці Максим Нефьодов пробув на посаді трохи більше 10 місяців, очільник податкової Сергій Верланов — майже рік.
 
Цікаво, що це не перша спроба звільнити як Нефьодова, так і Верланова з посади. Ще восени депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський пропонував у парламенті винести політичну недовіру очільнику митниці.
 
Критикували його роботу і в офісі президента. Тодішній очільник офісу Андрій Богдан заявляв: Нефьодову не вдається реалізувати реформи та ідеї, яких від нього очікують. З’явилася тоді інформація про те, що консультації щодо митниці надає чиновник часів Януковича Валерій Хорошковський.
 
Критикував роботу Нефьодова вже навесні і президент. З трибуни парламенту він гучно заявив: така робота є провальною. «За два місяці нового року невиконання держбюджету становить 16 мільярдів гривень. 13 мільярдів із них — це провал надходжень від митниці... Нам розповідають про рішучий та безкомпромісний бій з контрабандою та наразі виглядає так, що в цьому бою контрабанда посилає митницю в нокаут. Митниця повинна збирати не лайки у фейсбуці, а гроші в казну», — заявив Зеленський. 
 
Але і тоді слова президента не стали останньої краплею у звільненні Нефьодова і він лишився на посаді. Очільник митниці закиди з боку президента пояснив, що недоотримання з митниці в бюджеті — через курс долара. Який у бюджеті закладався більш як 27 грн, а перші місяці зими був близько 24. Тобто план у валюті вони виконали, але у гривнях це вийшло менше.
 
А от зрушила з місця історія щодо звільнення Нефьодова і Верланова завдяки ексміністру фінансів Ігорю Уманському.  Саме  він і вплинув на звільнення чиновників. На сьогодні пан Уманський — радник голови офісу президента.
 
Перебуваючи на посаді міністра фінансів протягом трьох тижнів, Уманський критикував роботу як митниці, так і податкової і вже тоді намагався вплинути на їх звільнення.  У ЗМІ він повідомляв про корупцію, «скрутки» та недоотримання коштів до бюджету. Але, будучи на посаді міністра, йому не вдалося досягти звільнення ні Нефьодова, ні Верланова.
 
І звільнили його самого. Проте цієї п’ятниці ситуація змінилася кардинально. Першим «дзвіночком» стало створення депутатами тимчасової слідчої комісії  з питань розслідування «можливих корупційних дій посадових осіб, які призвели до значних втрат». У цей же день ввечері уряд виносить рішення звільнити чиновників.
 
Незрозумілою лишається і поведінка чинного міністра фінансів Сергія Марченка, який ще на початку тижня заявляв про те, що звільнення не на часі, а вже в п’ятницю говорив, що «кадрові зміни у митниці та податковій назріли давно». 
 
Уже опісля звільнення Нефьодов заявив, що  для нього стало «сюрпризом» таке рішення, проте пишається тим, що звільнили всю його команду разом. І написав у своєму «Фейсбуці», що «не знайшовся нікого, хто б погодився «виконувати задачі». Тим часом як Верланов назвав їх звільнення «зміною курсу України». 
 
Зрозуміло, що корупцію, «скрутки» та мільйонні недоотримання бюджету необхідно буде довести в судах та правоохоронних органах. НАБУ ж відкрило кримінальну справу про корупцію на митниці ще в березні. Як далі розвиватиметься справа та хто ж займе вакантні посади — буде відомо вже цього тижня, адже через карантин конкурс в уряді оголосили лише на три дні.