Не плюй на країну, в якій живеш: нахабна спроба кацманізації України

24.04.2020
Не плюй на країну, в якій живеш: нахабна спроба кацманізації України

Теперішній телеканал ЗІК принципово ігнорую — огидно від підступної путінської антиукраїнської пропаганди.
 
 
Таке підтвердив і випад Володимира Кацмана в ефірі 20 квітня, який я випадково побачив.
 
 
Під час обговорення теми про пожежі на Поліссі цей новоспечений «експерт» з усіх питань, який досі не спромігся опанувати державну мову, заявив, що Україна — то «страна Бабьєго Яра».
 
Тим самим пан Кацман намагався підступно пропагувати вже призабуту сіоністську та брутальну путінську тези про так званий антисемітизм українців і нібито їхню відповідальність за Голокост єврейського народу.
 
Свого часу інший його одноплемінник Михайло Бродський із трибуни Верховної Ради України теж звинувачував українців у трагедії та заявив, що 100 тисяч євреїв у Бабиному Яру розстріляла дивізія СС «Галичина».
 
Кидається в очі, що про нацистський окупаційний режим як про справжнього організатора злочину, німців, гітлерівців, німецьких солдатів як виконавців антилюдського злодіяння навіть не згадують! Виходить, що в усьому винні українці. Перед тим, як висловити основну думку, нагадаю загальновідомі (окрім панів Кацмана і Бродського) історичні факти.
 
Фронтова дивізія СС «Галичина» з числа українських добровольців була сформована восени 1943 року, тому не могла мати жодного відношення до трагедії, бо розстріли євреїв у Бабиному Яру відбулися у вересні 1941-го.
 
Як випливає з повідомлення гітлерівської німецької зондеркоманди 4-«А», вона 29 і 30 вересня 1941 року в Бабиному Яру розстріляла 33 771 єврея. (Енциклопедія історії України. — Т.1. — К.:Наук. думка, 2003. — С. 157-158).
 
У наступний період німецької окупації гітлерівці продовжили свою чорну справу і в Бабиному Яру розстріляли ще й радянських військовополонених Сирецького табору, моряків Дніпровської воєнної флотилії, комісарів, комуністів, підпільників, циганів. У Бабиному Яру розстріляно і 621 члена ОУН, у тому числі й відому поетесу Олену Телігу.
 
Загальне число жертв неможливо підрахувати — називають цифри від 50 до 100 тисяч. Безумовно, що в Україні — то наймасовіше місце загибелі євреїв.
 
Цей злочин здіснив німецький окупаційний режим силами німецьких окупаційних військ, тому стверджувати, що Україна — то «страна Бабьєго Яра», є недопустимо для євреїв і образливо для українців. У повоєнний час понад півсотні киян удостоїлися почесного звання «Праведник Бабиного Яру» за те, що в роки війни рятували від смерті євреїв. (ЕІУ. — Т.1. — С.158). 
 
У роки німецької окупації українці рятували євреїв повсюдно. Лише у моєму місті Броди трьом мешканцям — Стефанії Корнієнко, Ярославу Кутю та Йосипу Сидорчуку — присвоєно звання «Праведник світу»; їхні імена викарбувано на пам’ятних стелах меморіалу Яд Вашем у Єрусалимі.
 
Вони рятували своїх сусідів-євреїв, наражаючи власні сім’ї на смертельну небезпеку. За переховування євреїв німці у Бродах розстріляли всю сім’ю Столярчуків: подружжя, четверо їхніх дітей і стареньких батьків. Українців розстріляли разом з євреями, яких вони намагалися врятувати. Отака «страна Бабьєго Яра», пане Кацман.
 
До відома пана Кацмана: у німецькому концтаборі Освенцім, що на території Польщі, гітлерівці знищили понад мільйон євреїв, сотні тисяч представників інших націй, у тому числі й українців, яких ніхто й ніколи навіть не пробував рахувати; однак добре відомо, що в цьому таборі загинуло понад 250 керівників ОУН різних рівнів і серед них Олександр і Василь Бандери — рідні брати Степана Бандери, який із 1941-го до кінця 1944 року теж мучився в ув’язненні в німецькому концтаборі Маутхаузен.
 
Отже, порівняно з Бабиним Яром в Освенцімі євріїв загинуло в понад тридцять разів більше. Може, пан Кацман і Польщу назве «страной Освєнціма»? Думаю, що той медведчуківсько-путінський пропагандист такого не зробить, як і не назве Німеччину «страной Голокоста». А в Україні він чомусь спокійно плює на країну, в якій живе, і на народ, хліб якого їсть. 
 
Дмитро ЧОБІТ, письменник