Українські полярники дісталися станції «Академік Вернадський»

24.04.2020
Українські полярники дісталися станції «Академік Вернадський»

Українські дослідники 25-ї експедиції дісталися Антарктиди. (Фото з сайта uac.gov.ua.)

На острів Галіндез, де перебуває наша дослідна станція «Академік Вернадський», нарешті прибув корабель із провізією та полярниками 25-ї Української антарктичної експедиції.
 
 
Ще ніколи зміну наукової варти тут не чекали так довго. Затримка рейсу сталася з тієї ж причини, яка наразі паралізувала активне життя фактично на всій планеті.
 
 
Тобто дослідники вирушили в Антарктиду ще 16 березня, але змушені були повернутися до Києва через тотальний карантин. 
 
Повторити спробу вдалося лише через деякий час завдяки скоординованій роботі багатьох вітчизняних та зарубіжних відомств: Національного антарктичного наукового центру МОН, МЗС, прикордонників, Нацполіції, українських представництв у Туреччині, Катарі, Перу, Бразилії та Чилі, уряду Республіки Чилі. 
 
«Особливо хочу відзначити роль українських дипломатів на всьому шляху перельоту експедиції, — повідомив керівник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий. — Саме фахівці МЗС змогли зробити те, що видавалось абсолютно неможливим, — забезпечити дозволи на транзит усіх країн, закритих для приїзду іноземців, дозволи на вильоти та посадки літаків попри закриті повітряні зони і навіть дозвіл влади Чилі на перебування експедиції в країні попри запроваджені надзвичайний стан та комендантську годину».
 
Команда була максимально захищена від коронавірусу і пройшла профілактичні начання за рекомендаціями ВООЗ. Усіх забезпечили респіраторами, окулярами, антисептиками. 
 
Після двотижневої обсервації корабель з українськими полярниками таки вирушив у бік Південного полюса. Найбільшим випробуванням для них мав стати прохід штормової протоки Дрейка, яку мореплавці справедливо називають однією з найскаженіших у світі.
 
Але, схоже, доля подарувала щедру компенсацію за пережиті проблеми, оскільки протока була досить спокійною і привітною. Полярники навіть жартували, що тепер її можна перейменувати в Дрейк lake — озеро Дрейка. Пощастило і на підході до Галіндеза, оскільки через глобальне потепління вода тут не встигла вкритися суцільним льодом. 
 
Зараз у районі станції складні погодні умови: дуже вітряно та сніжно. Але, за словами самих учасників експедиції, вони мають чудовий святковий настрій, тому швидко розвантажать корабель, у трюмах якого вмістилося шість фур із запасами продуктів, приладів та пального.
 
Після цього команда 24-ї УАЕ передасть станцію 25-й експедиції та розпочне довгоочікувану подорож додому. Через епідемію їхня варта тривала понад рік. В Україну цим же рейсом відправиться сезонний загін науковців, які перебували в Антарктиді кілька місяців. 
 
До речі, станційна церква Св. Володимира стала єдиним храмом Помісної православної церкви України, де відбулося повноцінне святкове богослужіння у присутності вірян.
 
Це не є порушенням правил карантину, адже Антарктида досі лишається єдиним континентом планети, де немає коронавірусу. Богослужіння провів керівник 24-ї експедиції Ігор Дикий.