Верховна Рада в гарячому режимі узаконила зміни до Держбюджету-2020

14.04.2020
Верховна Рада в гарячому режимі узаконила зміни до Держбюджету-2020

На позачергову сесію ВР 13 квітня зібралось 357 депутатів.

«Нагадую: реєстрація відбувається шляхом натискання зеленої кнопки «За», — як у дитячомусадку проінструктував укотре депутатів Верховної Ради спікер парламенту Дмитро Разумков, відкриваючи позачергову сесію ВР 13 квітня, на котру зібралось 357 депутатів. 
 
Через карантин, викликаний поширенням коронавірусу COVID-19, цього року економіка в Україні піде в мінуси, зросте безробіття та інфляція, скоротяться зарплати та знеціниться гривня — такі показники Кабінет Міністрів заклав у оновлений проєкт бюджету на 2020 рік, що його затвердила Верховна Рада України.
 
Затверджено також розмір фонду на боротьбу з коронавірусом та збільшено фінансування Міністерства охорони здоров’я на 16,7%; на пенсії передбачено понад 29 мільярдів гривень — це лише декотрі зі змін до бюджету-2020. 
 
Крім того, депутати, окрім змін до державного бюджету на 2020 рік, розглянули законопроєкт №2370 про геокадастри, законопроєкт №3320 про запобігання розповсюдженню коронавірусної хвороби, №2339 про посилення відповідальності за підпал трави, №3132 про Антимонопольний комітет. 
 
Також Рада розглянула законопроєкт №1049 про введення єдиного рахунку для сплати податків та зборів, єдиного податку на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з пропозиціями президента та 13 проєктів постанов про відміну голосування за законопроєкт про відміну мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. 
 
Щодо фону вимушених змін до бюджету-2020, то нагадаємо, що він наразі викликаний світовою фінансовою кризою, спричиненою наслідками активного поширення коронавірусу COVID-19. Експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української.
 
Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року — за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу).
 
За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар. За таких умов варто очікувати й зростання безробіття — 9,4% (попередній прогноз — 8,1%). Падіння реальної зарплати — 0,3%.
 
В уряді прогнозують, що вже в другій половині цього року відновиться економічне зростання, яке триватиме й у наступні роки. Це відбудеться, на думку урядовців, завдяки попиту на агропродукцію у світі, яку експортує Україна. Серед чинників також — зниження цін на імпортні енерготовари (нафта, газ тощо), і  більш стійка банківська система, ніж під час попередніх фінансових криз.