Великдень без церкви: послаблювати карантин на свята не будуть через очікуваний пік захворюваності

10.04.2020
Ніяких змін! Послаблення карантину до 24 квітня  не буде. Ба більше, його можуть продовжити до початку травня.
 
Таку заяву зробив під час засідання уряду прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, говорити про послаблення карантинних заходів можна буде лише у випадку зниження захворюваності по країні. Проте додав: зараз українці мусять дотримуватися карантину, щоб країні було легше економічно виходити з кризи.
 
«Україна не може дозволити собі 2-3 місяці сидіти на дивані, економіку треба буде запускати. Якщо буде зафіксовано динаміку зниження захворюваності, то лише в травні ми почнемо вести розмову про послаблення карантинних заходів», — наголосив Шмигаль.
 
Таким чином, якщо динаміка захворюваності падатиме, то у травні уряд планує запустити економіку країни за визначеним планом, який розробляють у Кабміні. Спростував інформацію про послаблення карантину і головний санітарний лікар Віктор Ляшко.
 
Він зазначив, що міністерство охорони здоров’я на даному етапі вивчає досвід країн, які пройшли пік захворюваності. Проте Україна лише третій день перебуває у стані посиленого карантину. Підтримали дії уряду і в офісі президента. Там заявили, що пік пандемії в Україні все ще попереду.
 
Тому говорити про пом’якшення карантинних заходів зарано. Адже напередодні Великодня чимало українців повернуться додому на святкування. Тому Володимир Зеленський закликав українців залишитися на свята удома і пообіцяв, що богослужіння покажуть по телевізору.
 
«Вже цієї неділі відзначатимуть Пасху християни західного обряду. Ми опинились у ситуації, коли мусимо змінювати свої традиції заради здоров’я та життя. Зі свого боку  ми зробимо все, аби забезпечити трансляцію богослужінь на телевізійних каналах», — заявив президент. 
 
Про наслідки карантину та пандемії говорили у Кабінеті Міністрів України. Там  очікують суттєве збільшення безробітних уже з кінця квітня.
 
«Якщо брати порівняльний період із минулим роком, то зростання кількості безробітних (які звернулися до центру зайнятості) збільшилося на 13%. Але ми очікуємо подальшого росту як тимчасового, так і постійного безробіття у цьому році», — підкреслив міністр економіки Ігор Петрашко. 
 
Ослаблювати карантинні заходи надто рано, закликали у Всесвітній організації охорони здоров’я. Офіційна представниця ВООЗ припустила, що порушувати тему завершення пандемії можна буде через два тижні, але аж ніяк не зараз. 
 
Нагадаємо, уже цієї неділі християни західного обряду святкуватимуть Великдень, православні за тиждень — 19 квітня. Проте від початку наступного тижня в Україні очікують збільшення пасажиропотоку на кордонах. Повернутися можуть понад 200 тисяч людей, запевняють у  Держприкордонслужбі. Тому закликають громадян на свята лишатися по домівках.