Верховний МАСКАрад: перед карантином Рада призначила нового генпрокурора і міністра економіки

18.03.2020
Верховний МАСКАрад: перед карантином Рада призначила нового генпрокурора і міністра економіки

І в сесійній залі, і в президії були обранці, налякані коронавірусом. (Фото з сайта umoloda.kiev.ua.)

Верховна Рада йде на карантин. Відповідне рішення про скасування усіх пленарних засідань до 3 квітня парламент ухвалив сьогодні, на своєму останньому в цьому місяці засіданні. Наступні три тижні депутати працюватимуть у комітетах, комісіях і депутатських фракціях.
 
 
Водночас у терміновому порядку ВР ухвалила проєкт закону №3219 про запобігання коронавірусу. Він передбачає, зокрема, скасування процедур, передбачених Законом «Про публічні закупівлі», для закупівлі медичних засобів та обладнання, призначених для запобігання поширенню COVID-19.
 
Водночас законом встановлюється адміністративна відповідальність за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути інфікована коронавірусом, а також підвищення кримінальної відповідальності за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням.
 
Зокрема, запроваджуються штрафи за порушення правил карантину для громадян у сумі від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тис. до 34 тис. грн), для посадових осіб — у розмірі від двох до десяти тисяч неоподаткованих мінімумів (від 34 тис. до 170 тис. грн).
 
Уряду доручено в тижневий термін встановити додаткові доплати до зарплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах iз ліквідації захворювання на COVID-19, у розмірі до 200 відсотків заробітної плати.
 
 
Своїм іншим законопроєктом №3220 парламент передбачив підтримку підприємців у період карантину. Ним передбачено з 1 березня по 30 квітня звільнити від сплати ЄСВ усі ФОПи, а громадян пропонується звільнити від штрафів i пені за прострочення виплат за споживчими кредитами. 
 
Також Рада зробила низку важливих призначень: генеральним прокурором стала Ірина Венедіктова, а міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства — Ігор Петрашко.
 
За нового генпрокурора (і першу жінку-очільницю в історії української Генеральної прокуратури) проголосували 269 народних депутатів (переважно фракції «Слуга народу», «За майбутнє», «Довіра», позафракційні, проти були «Європейська Солідарність», «Батьківщина», «Голос», нардеп від «ЄС» Володимир В’ятрович, зокрема, заявив, що призначення Венедіктової стане «реваншем»).
 
Сама Ірина Венедіктова у своєму виступі заявила, що всі справи, які можна швидко і законно завершити, будуть завершені. «Я обіцяю не продавати справи і не зливати їх», — сказала вона.