Учасники флеш-мобу «До коронавірусу з мудрістю» закликали уникати паніки й ретельніше мити руки

13.03.2020
Учасники флеш-мобу «До коронавірусу з мудрістю» закликали уникати паніки й ретельніше мити руки

Харків’яни нагадують: здоровий глузд — надійний профілактичний засіб при будь-якій епідемії. (Фото з сайта 2day.kh.ua.)

Місцем проведення акції був обраний пам’ятник Григорію Сковороді, бо, на думку організаторів, страшнішим за саму пандемію може бути лише масова паніка серед населення.
 
 
Філософське ж сприйняття реальності, до чого завжди закликав наш мислитель, — один із найнадійніших способів порятунку.
 
 
«Давайте будемо, як філософ Сковорода, ставитися до коронавірусу з мудрістю», — закликали активісти в анонсі флешмобу, пообіцявши навчити всіх бажаючих самостійно виготовляти марлеві захисні пов’язки. Одну з них одягли і на гранітне обличчя пам’ятника, що став символом оголошеного напередодні карантину.
 
«Ми закликаємо громадян бути пильними, виконувати усі рекомендації ВООЗ, — повідомили організатори.— Але водночас не варто нагнітати ситуацію навколо цієї проблеми». 
 
А тим часом список карантинних заходів, які розповсюдив Кабмін, несподівано ускладнив і без того непрості стосунки між мером Харкова Геннадієм Кернесом i головою ХОДА Олексієм Кучером.
 
Якщо керівник області повідомив про готовність виконати столичний циркуляр без регіональних поправок, то міські чиновники підійшли до процесу по-своєму.
 
У місті, наприклад, не відмінили навчальний процес, хоча діти не переходитимуть на перервах із класу в клас і перед початком занять мірятимуть температуру. Водночас батьки отримали дозвіл залишати школярів удома, якщо можуть самотужки забезпечити догляд. 
 
Порушення мерією карантинного припису неабияк обурило очільника області. У своєму зверненні до міських колег Олексій Кучер підкреслив, що озвучені профілактичні заходи у першу чергу стосуються шкіл.
 
«Наголошую, що у зв’язку з карантином відвідування закладів освіти на всій території України забороняється! А заклади освіти всіх рівнів та форм власності мають бути закриті на карантин, — написав він на своїй сторінці у «Фейсбуці». — Окремо хочу звернутися до представників харківської міської влади з вимогою відповідально поставитися до здоров’я харків’ян! Візьміть до уваги постанову Кабміну та виконайте розпорядження МОН!»
 
Приєдналися до боротьби з епідемією і священники Московського патріархату: митрополит Харківський та Богодухівський Онуфрій дав розпорядження молитися у храмах про запобігання епідемії вірусу і про зцілення хворих за церковним чином від «Пагубного поветрия и смертоносной заразы». Словом, у кожного свої методи боротьби...