Весняний дембель i призов міністрів: повний провал Зе-уряду

04.03.2020
Весняний дембель i призов міністрів: повний провал Зе-уряду

Прем’єр довго хитався, але, як стало відомо у вівторок, таки написав заяву про відставку? (Фото з сайта ukrinform.ua.)

Схоже, парламентський тиждень обіцяє бути за відчуттями, як один довгий день.
 
 
Однак лаври ньюзмейкера переходитимуть від Верховної Ради до Кабміну.
 
 
Принаймні такий тон задав у перший день робочого тижня глава уряду Олексій Гончарук, терміново зібравши брифінг, що трохи перебило цікавість до погоджувальної ради народних депутатів. 

Ніхто нікуди добровільно не піде?

До речі, сенсації на брифінгу не сталось — пара пішла на свисток: пристрасні розмови про відставку прем’єр-міністра Олексія Гончарука наразі залишились лише розмовами. До певного часу.
 
Вочевидь, таки домовився про щось Олексій Гончарук iз главою офісу президента Андрієм Єрмаком на зустрічі в ресторані в неділю, 1 березня. Гучна заява про відставку, на яку, як на наживку, зреагувало суспільство, прикувавши увагу зацікавлених до медійного заходу в Кабміні, не прозвучала.
 
Більше того, Олексій Гончарук сказав, що взагалі не писав другої заяви про звільнення, хоча декілька ЗМІ переконливо, з посиланням на власні, добре обізнані інформаційні джерела, повідомляли саме про такий перебіг подій у високих коридорах влади.
 
У цей момент прем’єр за виразом очей був чомусь схожий на Сталіна перед 22 червня 1941 року — в нас договір про ненапад, і отримали за тим договором сповна.
 
Ну взялась же звідкись чутка з середовища депутатів «Слуги народу», що у вівторок, об 11-й ранку спікер Разумков оголосить, що прем’єр Гончарук написав заяву про відставку. Ніхто ніякого оголошення не робив, але це ще одне свідчення того, як штормить «слуг», — не по-дитячому. Ну і, вочевидь, Олексій Гончарук сам, добровільно, йти нікуди не збирається. 

«Подбай про свій імідж — іди»

У прем’єр-міністра України Олексія Гончарука дискомфорт через те, що Кабінетом Міністрів керує президент Володимир Зеленський, так вважає ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука:
 
«У Гончарука є дискомфорт, тому що Кабінетом Міністрів фактично керує не прем’єр-міністр, а президент, а ще більше (команди. — Ред.) через Єрмака заходять. Я не виключаю, що ще досі заходять команди через Богдана. Саме тому була ця зустріч у ресторані. Це продовження візантійської політики, яку ми бачили під час так званого гірськолижного відпочинку президента в Омані. Це абсолютно те саме. Ні про яких дівчат Єрмак із Гончаруком у ресторані не розмовляли. Треба бути дорослими людьми», — заявив Тука в телеефірі.
 
Він переконаний, що Олексію Гончаруку варто було б піти у відставку заради користі для всієї країни та власного іміджу. 
 
«Що стосується заміни уряду. Безпосередньо прем’єра. Я цілком припускаю, що обмежаться зміною кількох міністрів, а самого Гончарука залишать. У нього я не бачу бажання залишати свою посаду. Хоча, якби він був дорослою і зрілою людиною, то він би це сам зараз зробив. Бо кожен день перебування цього молодого чоловіка на посаді прем’єр-міністра України — він не тільки шкодить нашій країні, він шкодить іміджу цієї молодої людини, закриваючи перед ним майбутнє», — додав Тука.

Пожертвувати чотирма, аби вцілів один — прем’єр? 

Отже, топ-тема тижня — позачергове засідання Верховної Ради, що скликано на сьогодні, середу, 4 березня — продовжується розглядом питання діяльності Кабінету Міністрів під прицілом кадрових ротацій. Обговорення позачергового засідання зайняло більшу частину часу понеділкової погоджувальної ради. У контексті згаданого засідання ВР спікер парламенту Дмитро Разумков запропонував навіть скасувати всі засідання комітетів у цей день. 
 
«Порядок денний достатньо насичений, я думаю, що ми на це витратимо 3-4 години... Пропоную в цю середу скасувати засідання комітетів, щоб люди могли відпочити між другою та четвертою і підготуватися до позачергового засідання, ознайомитися з матеріалами.., — сказав Дмитро Разумков. — Хотів би попросити голову Комітету з питань правоохоронної діяльності зв’язатися з представниками правоохоронних та антикорупційних органів, щоб була надана інформація до звіту — щоб вона була роздана депутатам напередодні розгляду на позачерговому засіданні, щоб не лише сприймати інформацію на слух, а й бачити цифри та показники очима».
 
Однак представники «Слуги народу», «Батьківщини», груп «За майбутнє» та «Довіра», ввійшовши в смак ще в понеділок, не очікуючи підготовленої інформації до звітів, iз різним присмаком критикували політику та результати роботи уряду. 
 
За попередньою інформацією, на позачерговому засіданні розглядатимуть питання причин відсутності ефекту від реформ, що їх упроваджує уряд, також заплановано створити посаду нового віцепрем’єра, що куруватиме силовий блок, i поміняти чотирьох міністрів. 
 
Депутати мають на меті звільнити міністра іноземних справ, міністра охорони здоров’я, міністра соціальної політики та міністра з питань окупованих територій.
Варіанти прізвищ нових урядовців прогнозуються відкрито не для всіх міністерств. Наприклад, щодо Міністерства з питань окупованих територій, то після розділення його може очолити представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Олексій Резніков. 
 
Також відомо, що на посаду глави МЗС України обговорювалось декілька кандидатів. Серед них радник президента Руслан Демченко та віцепрем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулєба.
 
Імовірні кандидатури наступних очільників МЗС та Мінсоцу вголос на широкий загал не проговорюються. 
Варто зазначити, що заступник голови парламентської фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що ідея укрупнення міністерств не покращила роботу Кабінету Міністрів. Він також відзначив необхідність повернутись до ідеї відновлення Міністерства промислової політики.
 

У відставку — весь уряд

Учора з перших хвилин роботи парламенту, яка б тема не звучала, а все зводилось до оцінки роботи Кабміну. Скажімо, депутат від ОПЗЖ Юрій Бойко сказав, що у відставку необхідно відправляти весь уряд. 
 
Таку ж позицію висловили й мажоритарники. 
 
Депутат від «Батьківщини» Сергій Соболєв ударив по найгучніших провалах чинного Кабміну: 11 мільйонів пенсіонерів не отримали з 1 березня передбаченого законом перерахунку пенсій; виконання бюджетних програм під загрозою — їх невиконання становить 23%... 
 
«Розгляд роботи уряду лише як питання розгляду зміни прізвищ — не покращить ситуацію в країні, — вважає Сергій Соболєв. — Прем’єр повинен представити не просто доповідь, а план робіт щодо покращення економічної ситуації у країні». 

Хоч кого вибери в уряд — буде Зеленський

Депутати від «Європейської солідарності» щодо питання оцінки роботи уряду дивляться у корінь, тобто дзеркалом української економіки, функціонування держави є президент Володимир Зеленський. 
 
І, мовляв, президент збирає парламент заради того, аби перекласти відповідальність за власні провали в роботі. 
 
«Хоч кого вибери зараз в уряд — це буде Зеленський зі своєю повною некомпетентністю, — вважає співголова фракції ЄС Артур Герасимов. — І в цій сесійній залі сидять 250 зеленських. ...Коронавірус ще не прийшов, а економіку вже розвалили... Ви («Слуги народу». — Ред.) або крадете в турборежимі, або брешете з таким же прискоренням. Бо економікою ви не займаєтесь. Ви займаєтеся переслідуванням патріотів». 
 
«Слуги народу» визначались iз тим, що робити з Кабміном довго і, з огляду на те, що засідання своєї парламентської фракції, аби вирішити, що робити з Кабміном, перенесли на вечір 3 березня, в муках. 
 
Загалом порядком дня вівторка було продовження обговорення поправок до закопроєкту відкриття ринку землі та ратифікація договору з Данією.