Лісівники Черкащини включилися в лісокультурну кампанію

04.03.2020
На Черкащині весняна лісокультурна кампанія вже практично на старті. Оскільки цьогоріч вона розпочнеться значно раніше, ніж у попередні роки.  
 
 
Як повідомляють у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, про готовність до садіння лісу та про природно-кліматичні зміни, які необхідно враховувати у роботі, йшлося на виїзній виробничій нараді Черкаського лісгоспу.
 
Директор підприємства Андрій Пустовіт разом із фахівцями лісгоспу та лісничими відвідали Свидівське, Дубіївське, Дахнівське, Руськополянське лісництва й оглянули площі, які вже готові для садіння лісів.
 
Також вони побували на ділянках із різновіковими лісовими культурами, що свого часу створювали різнi методи, проаналізували доцільність здійснення глибокого рихлення ґрунту, механізованого садіння, висаджування сіянців у поглиблені борозни.
 
Як наголошують в обласному управлінні лісового та мисливського господарства Черкащини, більшість цих лісництв мають піщані ґрунти, бідні умови для зростання лісів, тож індивідуальний підхід до лісокультурних площ тут недарма практикують упродовж останнього десятиліття — експериментують, оптимізують, удосконалюють процеси, аби досягти високої приживлюваності та найкращих результатів, виростити здорові, продуктивні насадження.
 
На кількох ділянках черкаські лісівники здійснили розкопки, щоб перевірити наявність вологи у ґрунті. На жаль, результати виявилися невтішними: якщо в борознах волога є на глибині до 50 сантиметрів, то в міжряддях — лише на 15—20 см.  Це насамперед свідчить про необхідність проведення лісокультурної кампанії у досить стислі терміни.
 
Ще одне рішення, яке прийняли на виїзній нараді, — доповнення лісових культур сосни звичайної здійснюватимуть листяними породами, з метою відходу від монокультур.
 
«У цьому році буде створено 180,2 га лісових культур, із них механізовано за допомогою лісопосадкових машин 132 га. Заплановано природне поновлення лісів на площі 9,9 га. У лісових розсадниках підприємства вирощено понад два мільйони сіянців, заготовлено 8,6 тонни лісового насіння. Тож усі структурні підрозділи готові до лісокультурної кампанії, яку вже активно розпочинатимемо днями», — підсумовує директор Черкаського лісгоспу 
 
Андрій Пустовіт