Українці і коронавірус

03.03.2020
Уважно стежу за подіями в Україні, де всі кому не лінь обговорюють ситуацію з евакуйованими з Китаю співгромадянами і дорікають українцям протестами проти їх прийому в непідготовлених умовах. Дехто докритикувався до того, що називає відкрите занепокоєння місцевих мешканців «ганьбою України».
 
Мені ж поведінка стурбованих громадян (хоч і загострена діями провокаторів) не здається ганьбою, і я спробую викласти свою думку з цього приводу. 
 
По-перше, побоювання людей небезпідставні хоча б тому, що медицина країни перебуває у скрутному становищі. Про постійну лихоманку в медичній сфері України я писати не буду, ви ситуацію самі добре знаєте.
 
По-друге, впродовж періоду, відколи стало відомо про необхідність евакуації з епіцентру небезпечної пандемії громадян України, влада мала час підготувати і адекватне місце для їх розміщення в карантині (необов’язково поблизу населених пунктів), і кваліфікований медичний персонал, і необхідні медикаменти, і транспорт для термінового перевезення не тільки з Китаю, а й територією самої України. І зробити це було потрібно без ажіотажу iз залученням цивільної авіації — можливо, на транспорті МНС України. 
 
По-третє, відкрита можливість цивілізовано взаємодіяти з країнами, де є діагностичні препарати, обладнання та технології для виявлення небезпечного вірусу.
 
Часу для всіх вищеназваних та інших заходів мали більш ніж достатньо!
 
Замість цього день у день накручувалася нервозність громадян, більше місяця розповідалося з гнітючими подробицями, наскільки страшний цей вірус у контексті повідомлень про щоразу нові місця імовірної карантинної дислокації імовірно(!) інфікованих.
 
На такі маніпулятивні повідомлення реакція заляканих людей була цілком очікуваною. Не їхня провина, що вони бояться цього захворювання.
 
Провина влади України і тих, хто не зумів (чи не захотів?) без паніки, спокійно виконати доручену місію за кошти держави, сувереном якого є Пан Народ! Зазначу, що зарплати в цих «слуг народу» (на відміну від тих, кому вони «служать») не кволі! Я вважаю, що така спровокована ситуація є не «ганьбою України», а ганьбою тих, хто не зміг виконати свої посадові обов’язки.
 
Ну а налякані люди, серед яких були і провокатори, повели себе так, як зазвичай поводяться ті, хто не має підстав вірити владі. Стосовно провокаторів — вони конче потрібні тим, хто бажає вселити українцям «почуття провини» і роз’єднати суспільство. 
 
Зауважу принагідно, що не тільки сколочені багаторічною війною з Росією українці потрапили в таку нервозну ситуацію. Навіть президента благополучних і стабільно процвітаючих Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа обурило повернення додому американців, заражених коронавірусом.
 
Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Washington Post. Тож українцям нема чого соромитися.
 
За короткий час на вашу долю випало немало тяжких випробувань, з якими доводиться справлятися з різним ступенем успішності. Але народ України довів, що він здатен у біді гуртуватися і знаходити рішення.
 
Муса ТАЇПОВ,
Париж, Франція