«Привіт» Авакову: неочевидні сенси конфлікту у Харкові через ринок «Барабашово»

03.03.2020
Як уже повідомляла «Україна Молода», 14 лютого в Харкові на ринку ТЦ «Барабашово» почалася безстрокова акція протесту проти будівництва дороги через ринок.
 
Підприємці встановили протитанкові їжаки, натягнули між ними ланцюги, розгорнули транспаранти і розпалили багаття.
 
Коментарі на поверхні демонстрували таку ж поверхневу, а не глибинну складову конфлікту: мовляв, підприємці захищають свій бізнес, який хоче «забрати» мер Харкова Геннадій Кернес. Усі звинувачення очільник міста відкидає. Каже, керівництво ринку незаконно встановило арку на вході, яку намагалися демонтувати комунальники.
 
«Це земля міста, це земля територіальної громади. Тим підприємцям, які тут працюють, були запропоновані інші умови — працювати в новому місці. І дорога, запланована генеральним планом, не зважаючи ні на що, буде побудована», — безапеляційно заявив Геннадій Кернес.
 
Наприкінці лютого протистояння в Харкові переросло в гостру стадію. Під час зіткнення постраждали п’ятеро працівників ринку і правоохоронець. У відділок поліція доправила понад півсотні порушників.
 
Однак події, що відбуваються у знаковому для країни місті, було б помилково вважати локальним конфліктом, бо вони є проєкцією перестановки кадрових фігур загальнодержавного рівня. 
 
Отже, на «Барабашово» підприємці виступали проти прокладення дороги через ринок. І велика група молодиків, виступаючи на боці міської влади, активно втрутилася в цей процес сутичок, а потім «здалася» поліції. 
 
Харківське зіткнення немісцевого значення, очевидно, мало на меті продемонструвати Києву, що місцева влада сама здатна вирішувати проблеми за будь-яких обставин — навіть тоді, коли і політична, і правоохоронна влада в центрі безсилі. 
 
Зауважимо, що події закручуються на батьківщині очiльника МВС Арсена Авакова. А це означає, що президенту України почали демонструвати: міністр не зміг «красиво» вирішити багато проблем у країні, в тому числі й у Нових Санжарах, а сильні місцеві еліти можуть це зробити. 
 
Така хода важкими чобітьми по чутливих місцях Авакова — показовий сигнал напередодні виборів до місцевих органів влади. І водночас підштовхування президента Володимира Зеленського до пришвидшення чергових роздумів про доцільність перебування очільника відомства на посаді. 
 
Також саме в день загострення протестних виступів на «Барабашово», 27 лютого, у Харківській обласній раді планувалось переформатування. Але задумане не здійснилось саме через події на ринку, оскільки ніхто не хотів доносити до Києва, що Харків здебільшого підтримує мера міста. Водночас на місцевому рівні активізувалися розмови, що рейтинг попереднього керманича області — Юлії Світличної — значно переважає рейтинг кандидата від «Слуги народу», і поразка в цьому регіоні вкотре може показати зниження рейтингу влади. 
 
Далі харківська інтрига для Києва закручується ще цікавіше — словом, слідкуйте за руками. «Губернатором» Київщини є ексдиректор фірми «Авек», уродженець Харкова Олексій Чернишов. Ця компанія і є власником ринку.
 
І так збiглося, напевне, що з відставкою колишнього глави офісу президента Андрія Богдана та послабленням на Банковій позицій Ігоря Коломойського знову активізувались розмови про можливу відставку й очільника Київської ОДА.
 
«УМ» уже писала, що на виборах до місцевих рад Київщини сфери впливу вже поділили навпіл між двома «слугами» — Олександром Дубінським та Артемом Культенком. Вочевидь, чинний глава Київської ОДА і в Харкові, й у Києві якимось чином заважає нестримному святу відновлення справедливості «а-ля Партія регіонів» та втраті позицій Ігоря Коломойського. До речі, Дубінського називають креатурою олігарха Ігоря Коломойського, а Культенка пов’язують із главою офісу президента Андрієм Єрмаком. 
 
Щодо ймовірної відставки Арсена Авакова, котра почала, порівняно з усіма попередніми спробами його звільнити, проглядатись усе чіткіше, то поінформовані джерела вказують, що це спроба чинного глави офісу президента розхитати позиції керiвника МВС як такого, котрий виступає проти зближення з Російською Федерацією.
 
Мовляв, на звільненні Авакова наполягає Росія. І, знову ж таки, це зрозуміле прагнення країни-агресора за пів року до місцевих виборів в Україні.