Путін проведе всенародне опитування щодо змін до Конституції Росії

28.02.2020
Путін проведе всенародне опитування щодо змін до Конституції Росії

Ідея відновлення тоталітарного СРСР в Росії жила, живе і, схоже, підживлюватиметься при нинішньому очільнику за будь-яку ціну.

Російська влада може провести всенародне опитування про зміни до Конституції РФ 22 квітня. Таку дату узгодив президент Володимир Путін.
 
Її збираються закріпити в законі, де буде також вказано, що цей день стає святковим вихідним, розповів співголова робочої групи з підготовки поправок до Конституції Павло Крашенинніков.
 
Положення про «всеросійське голосування» внесено у вигляді додаткової статті до президентського проєкту поправок до основного закону країни, зазначає «Євроньюз».
 
В оприлюдненій версії документа не уточнюється, яку силу матиме ця процедура. Наразі ініціатива готується до другого читання в Держдумі, а до квітня вона може бути розглянута і Радою Федерації.
 
Формально «всеросійське голосування» не має сили референдуму, результат якого є обов’язковим до виконання. Але Путін усе ж згадав, що якщо більшість громадян не підтримає змін до Конституції, то він може не підписати законопроєкт про поправки та про всеросійське голосування.
 
Чи пропишуть такий порядок та статус цієї події в іншому федеральному законі, чи громадянам запропонують оцінити вже прийнятий документ, президент не уточнив.
 
Співголова робочої групи з підготовки поправок сенатор Андрій Клішас пояснив в інтерв’ю виданню «Комерсант», що до опитування документ уже має бути підписаним главою держави, а після всеросійського голосування Путін повинен видати «спеціальний акт, яким поправки будуть включені в текст Конституції».
 
На згаданій зустрічі з робочою групою з підготовки поправок Володимир Путін також підтримав ініціативу, щоб у Конституції Росії містився запис про захист правди стосовно Другої світової війни. Він наголосив, що тепер робляться спроби «вкрасти» у його країни перемогу в цій війні.
 
«Але це неможливо, — запевнив Путін — Хто штурмував Берлін? Чий прапор майорів над Рейхстагом? Цього ніхто не забуде», — запевнив він. Тому визнав за основне, аби в Конституції містився запис про те, що Росія протидіятиме інакшому трактуванню тих подій.
 
Також у середу глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що здійснюються спроби визнання Росії та «народів Радянського Союзу» винними у розв’язанні Другої світової війни, наголосивши, що такі спроби «позбавлені перспектив». 
 
Тим часом узгоджена дата всенародного опитування викликає певне здивування, оскільки воно має відбутися не в вихідний день, що є традицією для більшості країн Європи та світу, як і власне Росії. Чому саме в середу, 22 квітня, у звичайний робочий день?
 
Для кожного, хто виріс у СРСР, відповідь єдина: бо це день народження «вождя світового пролетаріату» Володимира Ульянова (Леніна). Таким чином день народження Ілліча зроблять святковим вихідним, а Конституцію Росії можна буде з повним правом називати путінсько-ленінською.