На Тернопільщині учасника АТО змушують повернути назад отриману від держави землю

26.02.2020
На Тернопільщині учасника АТО змушують повернути назад отриману від держави землю

Прикрий казус із земельною ділянкою для учасника АТО стався на Тернопільщині, в селі Мильне Зборівського району. 45-річний житель села Роман Гуменюк упродовж 2015-16 років захищав Україну на сході, у складі 28-ї окремої механізованої бригади.
 
Коли повернувся, то, згідно з законодавством, звернувся до місцевої влади, щоб виділила землю для ведення особистого сільського господарства, яку незабаром і отримав.
 
Здавалося б, усе було оформлено, як належить, всі необхідні документи отримано, тож хвилюватися нема чого.
 
Відтак чоловік уже вирішив поки що віддати отриману землю в оренду фермеру, як раптом йому повідомили, що ділянку... треба повернути назад державі!
 
Як виявилося, Роману Гуменюку помилково передали у власність частину території, на якій розташованi цінна археологічна пам’ятка та могильник римського періоду.
 
Тож правоохоронці тепер позиваються в інтересах держави до обласного управління Держгеокадастру та до самого ветерана.
 
«Всупереч закону особі передано у власність два гектари землі вартістю більш ніж 112 мільйонів гривень, на якій розташовані археологічна пам’ятка і могильник», — прокоментував ситуацію прокурор області Петро Бойко. 
 
Як могло таке статися, наразі розбираються компетентні особи з різних інстанцій. Утім можна не сумніватися, що причина — у нескоординованості дій цілої низки організацій, які відповідають у нас за земельні питання. На щастя, Роман Гуменюк не встиг вкласти в цю землю якісь кошти, приміром засадити її чи розпочати будівництво.
 
Тепер він готується до судового засідання і сподівається, що якщо порушення тих, хто виділяв ділянку, буде доведено, то йому виділять землю в іншому місці. Щоправда, і всі документи доведеться виготовляти по-новому, тож чоловік має намір вимагати компенсацію.