Прифронтовий Покровськ організовує всеукраїнський конкурс хорових колективів

21.02.2020
Слоган «Приходь — підтримай український Донбас!» став визначальним для проведення у Києві 20 лютого благодійного заходу «Від Покровська до Нью-Йорка». У Національній музичній академії імені Петра Чайковського, у великій концертній залі імені загиблого на війні на сході України Василя Сліпака, організатори виступами хорових колективів вирішили привернути увагу до прагнення прифронтового міста отримати статус «Мала культурна столиця України 2020».
 
Упродовж кількох останніх років Покровськ намагається відродити історико-культурну спадщину міста, зробити його привабливішим для інвесторів та туристів. Особливого проукраїнського шарму населеному пункту, що розташований за 50 км від зони бойових дій, надає те, що протягом чотирьох років — із 1904-го по 1908-й — у селі Гришино, звідки й почалась історія сучасного Покровська, жив і працював шкільним учителем та творив видатний український композитор Микола Леонтович.
 
Без будь-якої грантової чи державної допомоги Покровську вже вдалося реалізувати багато проєктів, пов’язаних із культурною реінтеграцією міста.
 
Так, у 2018-му біля входу до оновленого міського парку було врочисто відкрито пам’ятник Миколі Леонтовичу — єдиний в Україні, що зображує композитора в повний зріст. Організували і провели масштабний всеукраїнський фестиваль хорового мистецтва «Щедрик фест», переможець якого київський хор «Кредо» під новим брендом «Українська республіканська капела NOW Кредо» почав ювілейний світовий тур на честь 100-річчя культурної дипломатії України і світового тріумфу «Щедрика».
 
А ще минулого літа на центральній площі відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку; в Києві провели інвестиційний форум «Щедрик Інвест»...
 
На початку ж 2019-го в кожній Покровській школі було створено по шкільному хору (впродовж останнього часу не часто зустрінеш такі мистецькі дитячі колективи по всій Україні). Символічно, що саме Покровську — єдиному з міст Донеччини — Інститут національної пам’яті вручив відзнаку за успіхи у культурній реінтеграції. 
 
У рамках реалізації проєкту «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України» на честь 100-річчя світового тріумфу української пісні «Щедрик» Покровська міська рада Донецькаої області планує вже у червні провести «Щедрик фест» — всеукраїнський конкурс хорових колективів загальноосвітніх шкіл, мистецьких, а також закладів позашкільної освіти (дитячих клубів тощо).
 
Передуватиме йому відбірковий етап із 1 по 31 березня, в якому прослуховуватимуть відеозаписи виступів колективів із довільною програмою, тривалістю не менше 10 хвилин. Результати мають оголосити 10 квітня.
 
Однією з вимог до учасників фінального етапу є те, що 50% програми конкурсного виступу мають складати твори українських композиторів. Переможці отримають грошові премії.
 
Згідно з положенням, хоровий конкурс «Щедрик фест» є частиною міжнародного проєкту з відзначення 100-річчя заснування Української республіканської капели під керівництвом Олександра Кошиця та без­прецедентних гастролей Капели 17 країнами Європи та Америки (1919—1924 рр.), що ввійшли в історію під назвою «культурна дипломатія» Української Народної Республіки під патронатом Симона Петлюри.