Секонд-хенд у ціні: Києву потрібно 700 мільйонів гривень для добудови мостової розв’язки?

19.02.2020
«Шулявська епопея» з добудовуванням інфраструктури поблизу сумновідомого столичного моста ще далека до завершення. І хоча оновлений міст уже функціонує кілька тижнів поспіль, проте питання з розв’язками біля нього стоїть поки що мертво. Аби реалізувати на всі сто грандіозний проєкт, потрібно знищити частину приміщень колишнього заводу «Більшовик», які ледь не «цілуються» з мостом.
 
Каменем спотикання став п’ятий цех Першого київського машинобудівного заводу, вартість якого Фонд держмайна оцінює у майже 700 млн гривень. Як заявив перший заступник міського голови столиці Микола Поворозник, Київська міська держадміністрація повинна викупити цю нерухомість, щоб добудувати Шулявський шляхопровід. «Розвалити аварійну будівлю заводського цеху, зробити там благоустрій, побудувати один заїзд — це робиться достатньо швидко. Це якщо нам вдасться домовитися з Фондом державного майна щодо п’ятого цеху заводу «Більшовик», — зазначив чиновник.
 
Микола Поворозник вважає, що ціна будівлі, заявлена Фондом держмайна, аж занадто завищена. «Ми не хочемо нічого задарма, і в той же час не хочемо ні за що переплачувати. Технічний стан і вартість будівлі має оцінити експерт», — додав Микола Поворозник.
 
Також перший заступник голови КМДА впевнений, що відбувається спроба оцінити цей проблемний об’єкт захмарними цифрами з урахуванням укладених орендних договорів із компаніями, що торгують у цеху секонд-хендом: тобто з урахуванням потенційно недоотриманого прибутку від оренди майна.
 
Водночас Микола Поворозник запевнив, що в кошторисну вартість розв’язки ця сума не входить. «Київська міська рада вже вирішила викупити це приміщення для громадських потреб за реальну ціну. Майже 700 млн — завищена сума, враховуючи, що земля під об’єктом належить громаді», — наголосив чиновник.
 
Він також підкреслив, що попередні перемовини давали певний оптимізм, а ось після останніх розмов з протилежною стороною — надія все ж залишається на розумне вирішення питання, але вона стає дещо туманною. «За такі цифри купувати приміщення цеху, що розвалюється, для мене абсурдно. Але ми в процесі переговорів», — резюмував Микола Поворозник.