Гетьман Розумовський запрошує: у Батурині демонструватимуть унікальні документи

19.02.2020
Гетьман Розумовський запрошує: у Батурині демонструватимуть унікальні документи

Наталія Реброва і нащадок Кирила Розумовського — Грегор Розумовський.

У Батурині 21 лютого презентуватимуть виставковий проєкт «Під гетьманською булавою», який об’єднав Чернігівський історичний музей ім. В. В. Тарновського та Національний заповідник «Гетьманська столиця» в пошануванні гетьмана Кирила Розумовського з нагоди 270-ї річниці з дня його обрання гетьманом України. Виставка облаштована власне у палаці гетьмана України Кирила Розумовського.
 
Кирило Розумовський, як не один інший гетьман, презентує саме Чернігівщину, розповідає гендиректорка національного заповідника Наталія Реброва. Він народився на Чернігівщині, в селі Лемеші, 18 березня 1728-го, в Батурині формував свою гетьманську резиденцію з 1750 по 1764 рік. У цьому місті гетьманської слави навіки й упокоївся в 1803-му і, згідно з його заповітом, у Батурині похований.
 
Нагадаємо, Кирило Розумовський упродовж свого гетьманування реалізовував адміністративно-територіальну, освітню, судову реформи, низку проєктів економічного розвитку Гетьманщини. 
 
Діяльність гетьмана на виставці ілюструють універсалами. Вперше будуть представлені у Батурині два унікальні документи з колекції Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського (всього в зібранні ЧОІМ 18 універсалів гетьмана Кирила Розумовського). Це універсал, наданий Григорію Теплову на маєтності в Батурині від 3 грудня 1760 р., та універсал від 29 лютого 1752 р. на маєтності Якову Тарнавському. 
 
З колекції Національного заповідника «Гетьманська столиця» на виставку взяли документи, які впродовж століть зберігалися у родинному архіві Розумовських. Уперше буде презентовано грамоту Єлизавети Петрівни Кирилові Розумовському від 8 жовтня 1756 р., та універсал 1763 р. про призначення сотником Переволочанським Стефана Лукомського, з власним підписом гетьмана та печаткою Війська Запорозького.
 
Відтепер зустрічатиме поціновувачів історії у Батурині... гетьман Розумовський! На замовлення Національного заповідника «Гетьманська столиця», за меценатської підтримки Євгена Сура, майстернею Олексія Сажина (м.Київ) була виконанна воскова фігура достойника, робота над якою тільки-но завершена.