Кабмін відправив у відставку керівників лісових господарств на хвилі корупційних скандалів

12.02.2020
Директор Закарпатського лісового та мисливського господарства Валерій Мурга і керівник ДП «Гутянське лісове господарство» на Харківщині Віктор Сиса більше не при посадах. Про це повідомив у «Фейсбуцi» глава уряду Олексій Гончарук, назвавши обох експосадовців одіозними лісівниками. «Майже місяць тому я поставив новому керівнику Держліс­агентства пріоритетне завдання — провести кадрові чистки у відомстві, залишивши лише порядних співробітників, — повідомив прем’єр-міністр. — За моїм дорученням відбувається повний аудит діяльності, а найголовніше — розпочався процес вичищення галузі від корупціонерів».
 
Валерій Мурга позбувся своєї посади через те, що перевірки підтвердили усі скарги, які лунали на його адресу. Не менш вражаючими виявилися і результати діяльності пана Сиси. «Обсяги незаконних рубок на підприємстві оцінено в 32 мільйони гривень державних збитків, — повідомив Олексій Гончарук. — Борги підприємства — 30 мільйонів. Фіктивні відомості про ідеальний фінансовий стан та закупівля транспортних засобів без погодження з Держлісагентством. Усю цю інформацію передано до правоохоронних органів. Тепер вони мають провести повноцінне розслідування, а винні — понести відповідальність. Нагадую всім, що правила гри змінилися. Ми до всіх корупціонерів доберемося».
 
Утім, як свідчить реальна практика, притягти посадовців до відповідальності за понищений ліс не так просто. Вперше ім’я Віктора Сиси як «чорного» лісоруба пролунало ще влітку минулого року під час візиту Володимира Зеленського на Харківщину. Восени відкрили кримінальне провадження, пов’язане з незаконним продажем деревини та лісоматеріалів iз Гутянського лісгоспу за зниженими цінами приватним підприємствам, які йому підпорядковані. Аби залагодити цю справу, пан Сиса спробував вручити хабар у розмірі 110 тисяч доларів старшому детективу НАБУ, але був затриманий по дорозі додому, де йому вручили документ про підозру. Пізніше суддя виніс вирок про взяття його під варту з правом викупу в 5 мільйонів гривень, що у сім разів менше, ніж просив прокурор. Після сплати необхідної суми директора відправили під домашній арешт, але, як з’ясувалося, рівень його активності не пішов на спад. Наприкінці минулого тижня біля приміщення ХОДА відбулася акція протесту проти незаконних вирубок лісу, де знову фігурувало ім’я директора Гутянського господарства. «Суд залишив Віктора Сису вдома, на нічний арешт, — повідомив учасник мітингу Павло Онищенко. — А вдень він виїжджає на своєму двохсотому Toyota Land Cruiser й продовжує керувати крадіжками!»
 
З активістами зустрівся голова облдержадміністрації Олексій Кучер. «Ви знаєте, що Сиса був звільнений, — сказав він. — При цьому він особисто чи через довірених осіб координує цю незаконну діяльність. Ми розуміємо, що у цьому процесі задіяні правоохоронні органи, які покривають злочин. Я обіцяв усім, що вони будуть сидіти. Незважаючи на те, що процес iде повільно, можливість виконати обіцянку є».