Романтика з любов’ю: родинні рецепти на всі випадки життя від Тетяни і Миколи

12.02.2020
Романтика з любов’ю: родинні рецепти на всі випадки життя від Тетяни і Миколи

Микола і Тетяна 30 років разом, — почуття стали тільки міцнішими.

Із салатом — завжди свято.
 
Шарлотка з фруктами.
Коли Тетяна і Микола Крестянови відзначали чергову річницю подружнього життя, друзі, гості сприйняли це затишне родинне свято просто за весілля. Молоді, веселі, з поглядів та жестів було видно — закохані — молодята святкували перлинове весілля: 30 років разом!
 
Напередодні Дня всіх закоханих красива подружня пара розповіла нам про романтику, про взаєморозуміння, про те, що робить їх життя смачним у всіх сенсах цього слова. 

«Моя королева»

Так звертається до Тетяни її чоловік, Микола Крестянов — доктор філософії, кандидат медичних наук. «Вона заслужила це звання, пройшовши зі мною всі «щаблі» життя. Бо, як і у всіх, у житті різне буває. Як і в більшості молодих, перед нами також поставало багато матеріальних питань. І коли я сказав Тані, що мушу далі вчитися, що фах лікаря — це вчитися все життя, дружина так і сказала: «Треба вчитися! Ми зуміємо все!». 
 
«Я бачила, скільки книжок він читав денно і нічно, як скрупульозно вивчав медицину, бачила втому і завзяття. Хотілося тільки одного — щоб він не опускав руки», — каже Тетяна, яка займається підприємництвом і каже з цього приводу: «Підтримка чоловіка для мене — найголовніше, вона вселяє в мене впевненість».
«Таня — мудра жінка, — долучається знову до розмови Микола. — Завдяки їй я знаю, що справді існує таке поняття, як жіноча мудрість. Цим моя дружина володіє повною мірою. Де треба, підтримає, де треба, промовчить, розважить, знайде компроміси. Це в ній мене захоплює, як, утім, і все інше, та й так має бути. Вважаю, якщо обираєш собі другу половинку — то на все життя, інакше навіщо й починати?». 
 
«Було, що я з властивою жіночою експресивністю зривалася на галас, але тепер уже я віддаю Миколі, його життєвій мудрості, належне, — додає Тетяна. — Він сказав приблизно так: «Таню, якщо хочеш сваритися — сварись, будь ласка. Але тільки без мене». 
 
Вони навперебій розказували про спільні подорожі й домашні курйози, про спільні уподобання і різні точки зору на «солодке-солоне», «подарунки-сюрпризи», про те, що культу страв у їхній родині нема, але є спільна точка зору на те, що харчування має бути здоровим і корисним, про те, які найкращі квіти і який найкращий подарунок. 
 
Букет троянд і... плов
 
«На свята син дарує мені величезні букети троянд, — продовжує Тетяна Крестянова. — Це так приємно: прокидаєшся, а на столі — квіти від сина. Чоловік також дарує мені квіти, але букети скромніші. Його подарунки — це суцільні сюрпризи, приємні несподіванки, щось таке, про що й не здогадаєшся. Він не особливо має час на кулінарію і, зізнаюся, не створює кулінарні шедеври, але нещодавно на свято він таки створив для мене особисто справжнє гастрономічне диво: плов. Я бачила той рецепт, старанно записаний на чотирьох листках, і уявляю, скільки зусиль він доклав, щоб його приготувати. І яке було моє здивування, коли на величезній таці я побачила той плов — за всіма вимогами рецепту навіть оздоблений. Було дуже приємно. Такі родинні моменти особливо запам’ятовуються і дуже цінуються. А подорожі — то наше спільне величезне захоплення! На цей день народження чоловік подарував мені подорож до Риму! Побували в Пантеоні — ну як не запам’ятати це назавжди? Або те, як у малесенькій кав’яреньці на околиці Рима Микола пригостив власника кав’ярні на правах чоловіка іменинниці, а навзамін я мала подаруночки: крихітні тістечка неймовірного смаку, дивні солодощі і багато побажань. Щастя — у моментах й деталях». 
 
Я думаю, що з цього й починаються ці приємні деталі. Сніданок, кажуть Таня і Микола, у них простий і невибагливий: це запіканки, омлети, каші, канапки, кава або чай. Головне, щоб він став гарним початком напруженого і насиченого дня. Тетяна каже, що вона прихильниця «сирних» ранків, а чоловік лише вітає такі сніданки. 

Сирна запіканочка добра для сніданочку!

А ще — з такою приповідкою! Тетяна каже, що пече сирні запіканки з різними інгредієнтами, які «лягають на душу». Найчастіше на душу лягають фрукти, сухофрукти, гарбуз, цитрусові, джем. 
Ось, приміром, з гарбузом і апельсиновою цедрою — справді райська насолода! А готується не так і складно, головне — з любов’ю. Останні слова доповнив Микола, видно, добре знає чоловік процес випікання запіканки дружиною. 
 
Інгредієнти: по пів кілограма гарбуза (відварити з нього пюре, а ще краще — запекти і потовкти) і сиру, 4 яйця, 100 г цукру, цедра апельсина (потерти), 2 столові ложки крохмалю. 
У блендері збити сир з частиною цукру, додати 2 яйця й ложку крохмалю. Усе старанно перемішати. Гарбуз запекти або відварити, відтиснути його від води і збити з апельсиновою цедрою і рештою цукру та крохмалю. Форму застелити папером для випічки, змастити маслом і почергово — шарами — викласти сирну та гарбузову суміші. Випікати в духовці, розігрітій до 180 градусів, приблизно годину. А за цей час можна приготувати каву або запашний чай і налаштуватися на гарний день!
 
Фруктова шарлотка 
 
Ще родина Крестянових полюбляє простий, але чудовий якраз у цій простоті пухкий бісквіт з фруктами — фруктову шарлотку. «Коли аромат яблук з корицею насичує дім, стає затишно і спокійно. І приходить розуміння того, що твій дім — твоя фортеця, твій спокій, — розповідає Тетяна Крестянова. — Час такий, що треба бути в тонусі, у справі, треба поспішати. І готувати максимально просту їжу, але все-таки смачну». 
Отож шарлотка — і у вас буде затишок із запахом яблук, груш або — з чим ви полюбляєте. Потрібно 5 яєць, по склянці цукру і борошна і трошки ваніліну. 
Білки відділити від жовтків і збити їх із цукром, додати ванілін. Потім — жовтки, і знову збити. Борошно просіяти і також додати до яєчної суміші, акуратно розмішати. Викласти тісто у змащену маслом та присипану борошном форму, а зверху — порізані пластерками фрукти (яблука, груші, банан, сливи), або посипати ягід (розморозити) чи горіхів. Пекти в духовці при температурі 200 градусів приблизно пів години. 

Про сир, сміх і солоний пиріг

«Дуже любимо сир, бринзу — просто смакувати маленькими шматочками, — продовжує Тетяна. — А особливо в горах, нашому великому спільному захопленні». Про спільне захоплення розповідь підхопив Микола. «Вперше вирішили взяти лижі і відвести душу в горах на повну. І от мчимо по снігу, небо, гори — ніби на долонях, але зненацька крик Тані: «Колю, а я не вмію повертати!». Я ж був упевнений, що вона зуміє, бо вона не говорила, що не справиться. Словом, я потім делікатно так сказав: «Таню, ти добре катаєшся на лижах, але давай усе-таки ми тобі візьмемо інструктора». 
 
Повернімося до сиру, а точніше — до чудового святкового пирога із сиром з блакитною пліснявою, ось якраз до свята закоханих. Правда, свято має бути в родині не залежно від дати, але такий пиріг усе ж таки святковий. 
 
Потрібно: близько кілограма дріжджового тіста за вашим улюбленим рецептом, гарбуз для начинки, вершки, яйце, сіль та перець, сир із блакитною пліснявою, мигдаль, дрібка свіжої  нарізаної петрушки, масло для змащування форми для пирога. 
 
Приготуйте дріжджове тісто як зазвичай, накрийте його рушником і залиште приблизно на пів години. Гарбуз наріжте дрібними шматочками, окремо змішайте вершки і яйце. Додайте сіль та перець за смаком. Наріжте сир дрібними шматочками, мигдаль подрібніть. 
 
Тісто розподіліть у формі для випікання. Розкладіть у ній шматочки гарбуза і залийте яєчно-вершковою заливкою. Залиште просочитися на 10 хвилин. Випікайте пиріг 35 хвилин про температурі 180 градусів. За 10 хвилин до готовності посипте його мигдалем. Коли витягнете пиріг, дайте йому охолонути, потім прикрасьте петрушкою та сиром. І можна починати святкувати!

М’ясо універсальне, а страва щоразу новенька

Таня каже, що запечене м’ясо виручить будь-яку трапезу: родинну чи з друзями. «Найчастіше я просто запікаю шматочок м’яса. А до нього — або салат, або гарнір, або просто овочі. Тому ми щоразу маємо нову страву». 
 
Господиня бере будь-яке м’ясо: яловичину, свинину, птицю, телятину (1 кг) і замочує його в маринаді (на літр води — 3 лаврових листочки, суміш перців за смаком, чайна ложка цукру, 30 г солі — довести до кипіння і охолодити) на скільки дозволяє час (хоча б на добу в холодильнику). Потім м’ясо дістати з маринаду і змастити його ложкою олії, змішаної зі спеціями, можна додати трошки соєвого соусу, меду чи гірчиці, улюблених трав — експериментуйте). Якщо м’ясо не цільним шматком, обв’яжіть його ниткою, щоб було рулетиком. Випікати пів години при температурі 200 градусів. Вимкнути духовку і, не відкриваючи дверцята, залишити м’ясо до повного охолодження. Дуже смачне м’ясо вдається!».

Салатова гармонія

Подружжя розповідає, що салати у них у пріоритеті. Причому будь-які: відомі, салатна класика, і такі, що готуються з урахуванням смаків і уподобань власне родини. «Вінегрет часто готуємо, — каже господиня: дуже корисно і смачно! Готуйте на здров’я, особливо в передвесняний період і ранньою весною». Рецепт — ще наших бабусь-прабабусь, Тетяна впевнена, що кожен його знає. 
А якщо у вас з інгредієнтів є цибулина, по два свіжі огірки та помідори, солодкий перець, 200 г сиру фета, столова ложка маслин, 3 столові ложки оливкової олії, кілька листочків салату і сік лимона, приготуйте грецький салат. Це — просто і приємно: помідори і сир порізати на кубики, огірки — півкільцями, цибулю та перець — соломкою. 
 
Приготувати заправку: в оливкову олію додати лимонний сік, сіль і перець, усе розмішати. Викласти на тацю, викладену листям салату, і посипати кубиками фети, прикрасити оливками. 
«Хочете свята, навчіться його влаштовувати власноруч, у своєму маленькому королівстві — своїй родині, своїй оселі», — радить подружжя Крестянових. Я знаю, що ці слова, які вони говорили практично навперебій, — не просто слова. Знаю, що за їхнім столом часто збирається багато друзів. «І коли хтось з пацієнтів Миколи на чергове свято дякує мені в слухавку, я в той же час дякую йому також!». «А я — їй!» — відповідає на ці слова чоловік Тетяни. І це так гарно! 
Родинної романтики і смачного!