Бабин Яр розбрату? Що може спричинити перейменування станції метро «Дорогожичі»

12.02.2020
Бабин Яр розбрату? Що може спричинити перейменування станції метро «Дорогожичі»

Центр Голокосту «Бабин Яр» повідомив, що ініціював перейменування станції Сирецько-Печерської лінії київського метрополітену «Дорогожичі» на однойменну меморіалу.
 
 
З такою пропозицією вже подано звернення на ім’я київського міського голови Віталія Кличка. 
 
 
Нагадаємо, «Дорогожичі» — 40-ва станція Київського метрополітену, розташована між зупинками «Сирець» і «Лук’янівська». Відкрита 30 березня 2000 року. Усі три назви аполітичні і є назвою місцевості, де розташовані.
 
У літописі ще 980 року написано: «І прийшов Володимир до Києва з воями многими. І не зміг Ярополк стати супроти Володимира, і заперся Ярополк з людьми своїми і з воєводою Блудом. І стояв Володимир, окопавшись, на Дорогожичі — межи Дорогожичем і Капичем, — і єсть рів [той] і до сьогодні».
 
Подібні згадки про Дорогожичі також є у літописних джерелах 1146 року, 1150-го, 1161-го та 1171-го. Тому дещо дивною здається пропозиція «зачищення» у Києві з топонімічного ряду давньоруської історії України (яку пару століть переписувала Російська імперія, потім тоталітарний Радянський Союз і вже майже три десятиліття цим займається РФ). Це у той час, коли у Києві є станція метро з проросійським душком «Площа Льва Толстого»; або нейтральна за назвою «Житомирська», яка вказує лише напрямок гілки метрополітену у сторону цього обласного центру.
 
У релізі меморіального центру «Бабин Яр» пояснюють: «Така ініціатива пов’язана з тим, що станція метро «Дорогожичі» розташована безпосередньо на історичній території урочища Бабин Яр — місця пам’яті, де у 1941-1943 рр. відбулася одна з найбільших трагедій Голокосту. Саме тут здійснювалися масові розстріли, в яких, за даними істориків, загинуло близько 100 тисяч людей різних національностей та віросповідань — євреїв, українців, ромів, радянських військовополонених, пацієнтів психіатричної лікарні».
 
Ще аргумент ініціаторів: «Щороку це місце відвідують десятки тисяч людей, у тому числі й з усього світу. Крім того, у майбутньому на території Бабиного Яру буде збудовано Меморіальний центр, що включатиме музейну, освітню, науково-дослідну частини, а також, власне, і сам меморіал. Таким чином, перейменування станції метро спростить навігацію у місті для всіх, хто прагне відвідати це місце пам’яті, дізнатися більше про трагедію Бабиного Яру або вшанувати невинно вбитих, допоможе розкрити унікальність усієї місцевості та поширити знання про події, які тут відбулись». Щоправда, нині трохи не кожен може завантажити у мобільний телефон навігатор.
 
Максим Яковер, генеральний директор Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», зауважує, що фінансування всіх заходів i робіт, які необхідно буде здійснити у зв’язку з перейменуванням станції метро «Дорогожичі», має готовність узяти на себе благодійний фонд.
 
За перейменуванням станції метро «Дорогожичі» на «Бабин Яр» проглядається намагання організації протистояння давньоруської історії України та пам’яті про жертв Голокосту. І його обов’язково використають з антиукраїнською пропагандистською метою.