Забудовники через Окружний адмінсуд Києва намагаються скасувати обмеження на висотність багатоповерхівок

11.02.2020
Окружний адміністративний суд Києва розпочав розгляд справи щодо відміни пункту 1.6.3 державних будівельних норм, згідно з яким, з 1 жовтня 2019 року запрацювало обмеження висотності новобудов залежно від кількості мешканців населених пунктів.
 
Наприклад, у селищах до тисячi осіб не можна зводити новобудови вище чотирьох поверхів, містах до 50 тисяч людей — не більше дев’яти.
 
В Архітектурній палаті України оголосили, що така норма суперечить чинному законодавству.
 
«Головна проблема стосується приміських зон, у першу чергу великих наших міст: Харкова, Одеси і, звичайно, Києва. Це призведе до подальшого скупчення та ущільнення забудов у центральній частині міст й унеможливить нормальний гармонійний розвиток приміських територій, утворення тих самих агломерацій, про які ми говоримо», — коментує голова Архітектурної палати України Олександр Чижевський.
 
Експерти стверджують, що наслідком впровадження норми 6.1.3 може стати зростання вартості житла в мегаполісах та містах-сателітах.
 
За даними Мінрегіону, в першому півріччі минулого року Київська область стала лідером за обсягами введеного в експлуатацію житла.
 
З показником понад 680 тисяч квадратних метрiв. За оцінками експертів, якби обмежувальна норма ДБН діяла раніше, 40 відсотків цих будівель не вдалося б звести.