Після «Брекзиту» Польща посяде місце Великої Британії у керівній трійці Євросоюзу

05.02.2020
Польська влада довго виношувала амбіційні плани стати спочатку регіональним лідером на східному фланзі ЄС, а потім і загальноєвропейським. І докладала до цього значних зусиль, які тепер дали практичний результат.
 
Варшаву 3 лютого відвідав президент Франції Емманюель Макрон, і це був його перший візит до Польщі за сім років перебування на посаді президента.
 
Причини попереднього ігнорування Францією найбільшої країни на сході Євросоюзу полягають у польській політиці часів перебування при владі націоналістично-консервативної партії «Право і справедливість».
 
Її лідери вдаються до нехтування правами опозиції, правами судової влади та частіше прислуховуються до думки Вашингтона, ніж офіційного Брюсселя. Але вихід Великої Британії з ЄС змушує Брюссель вишукувати та формувати нові комбінації керівного ядра Євросоюзу, яке до цього вибудовувалось на лінії Берлін—Париж—Лондон.
 
Приблизно рівна за населенням iз Польщею Іспанія на роль європейського лідера ніяк не претендує, тому вибір автоматично падає на Польщу. Ймовірно, Макрон відвідував Варшаву передусім iз метою її «примірки» на третього лідера Європи замість вибулого Лондона.
 
Хоча офіційно подавались інші цілі візиту. Макрон зустрівся у Варшаві спершу з президентом Ан­джеєм Дудою, а потім iз прем’єр-міністром Матеушем Моравєцьким. А у вівторок, другий день візиту, відвідав Вавельський замок у Кракові та прочитав лекцію для студентів Яґеллонського університету. 
 
Після розмови з президентом Емманюелем Макроном у Варшаві президент Дуда наголосив, що дуже радіє візиту французької делегації. Він додав, що під час переговорів підписано Програму польсько-французького стратегічного партнерства.
 
«Це дуже розгорнутий документ, що регулює співпрацю між Польщею і Францією майже в усіх сферах: військовій, політичній, промисловій, економічній, суспільній», — повідомив Дуда. Також польський лідер сказав, що після виходу Великої Британії з Європейського Союзу роль Франції у межах Євроспільноти зростає.
 
«Я радий, що в цю важливу мить президент Франції спрямовує свої перші кроки до Польщі і завдяки цьому дає сигнал глибокого зацікавлення нашою частиною ЄС, її політикою і тим, як ЄС буде далі розвиватися».
 
Президент Франції Макрон також заявив, що вже до літа нинішнього року, після виборів президента у Польщі, він планує зустріч Веймарського трикутника. Господарем наступної зустрічі у форматі Веймарського трикутника є Франція. За його словами, це важливий формат для опрацювання стратегічного зближення Франції, Польщі та Німеччини.
 
Анджей Дуда після зустрічі з Емманюелем Макроном повідомив, що Франція є одним iз найближчих економічних партнерів Польщі. За його словами, торговельний оборот між Польщею та Францією сягає 20 млрд євро. А польський прем’єр Моравєцький підтвердив, що й Польща для Франції є десятим найважливішим ринком збуту французьких товарів, в той час як Росія — дванадцятим, а Японія — чотирнадцятим.
 
Найбільш дражливою темою перемовин Дуди і Макрона було зближення Франції з Росією.
 
«Я не наївний, але розумію, що в інтересах безпеки Європи, Франції та Польщі — встановити вимогливий політичний діалог з Росією», — заявив президент Франції Емманюель Макрон під час спільної пресконференції з президентом Анджеєм Дудою у Варшаві.
 
«Цей діалог, навіть якщо і важкий, є необхідною умовою поступу у справі України», — додав він.
 
Макрон запевнив, що «Франція не стала, попри звучання голосів, проросійською». «Франція не є ані проросійською, ані антиросійською, Франція є проєвропейською», — заявив він.
 
Те, що Польща, яка є безпосереднім сусідом України, стає після «Брекзиту» одним iз трьох лідерів ЄС, відкриває багато нових можливостей і для нашої країни. Якщо лиш теперішня українська влада усвідомить це та використає новий шанс.