Обростає нагородами: режисер Сем Мендес зі стрічкою «1917» став тріумфатором премії BAFTA

05.02.2020
Обростає нагородами: режисер Сем Мендес зі стрічкою «1917» став тріумфатором премії BAFTA

Cолдати Блейк та Скофілд. (Фото надане B&H film distribution.)

Фільм «1917» британського режисера Сема Мендеса за його сценарієм, написаним за участі Крісті Вілсон-Кернс, обростає номінаціями, нагородами і відзнаками.
 
 
Отримав «Золотий глобус» у категоріях «Кращий фільм» та «Кращий режисер».
 
 
Стрічка стала володаркою премії Гільдії продюсерів Америки у головній категорії — «Кращий фільм», Гільдії режисерів Америки в категорії «Кращий режисер повнометражного фільму».
 
 
На церемонії BAFTA Британської академії кіно і телевізійних мистецтв був представлений у 9 номінаціях і отримав 7 нагород, серед яких «Кращий фільм», «Кращий британський фільм» і «Найкраща режисура». Цей фільм номіновано за 10 позиціями на «Оскар», результати якого будуть відомі уже 9 лютого. 
 
Реліз фільму відбувся 25 грудня 2019 року. В Україні у широкий прокат «1917» вийшов 30 січня. Кіно, бюджет якого $90 млн, уже змогло отримати у світі збори $208 млн. 
 
Стрічка розповідає про один день Першої світової війни — 6 квітня 1917 року. Британська армія планує наступ на лінію Гінденбурга. Німці підозріло швидко ретирувалися із добре облаштованих зайнятих позицій. Це не могло не насторожити. Зйомка з повітря показала, що противник відступив, щоб заманити англійців у пастку.
 
Тому два молоді солдати Блейк та Скофілд мають доставити на передову наказ про скасування наступу. Інакше 1 тис. 600 солдатів, серед яких і брат одного з молодших капралів, 
потраплять у ворожу засаду.
 
Для Сема Мендеса фільм «1917» — проєкт, який має родинну історію. Бо в основу сценарію лягли розповіді його дідуся, який юнаком пройшов війну. 
 
«Мендес зняв величну і щемливу історію, яка порадує чоловічу аудиторію, відлякуючи при цьому сімейну — видовище гранично реалістичне. 9 із 10 з тегом #ПРО — Правда Ріже Очі», — так відгукнувся про «1917» музикант Олександр Сидоренко (Фоззі).
 
Головні ролі виконали маловідомі Дін-Чарльз Чепмен і Джордж Маккей. Залучення кінозірок першої величини Бенедикта Камбербетча, Коліна Ферта і Марка Стронга, буквально на кілька хвилин кожного, має трохи не винятково промоційно-маркетингову мету для стрічки. 
 
Валентина ГРИГОРЕНКО