Подорож маршрутами пам’яті: cтаршокласники з Полтавщини реанімують українську історію

04.02.2020
Подорож маршрутами пам’яті: cтаршокласники з Полтавщини реанімують українську історію

Окрім гори архівних документів, юні решетилівські краєзнавці залюбки підкорюють ще й найвищі карпатські вершини. (Фото надані Ігорем Купенком.)

Пошукова група «Подорожні» Решетилівського міського Центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій утворилася три роки тому з числа учнів 8-10 класів Решетилівської гімназії. Керівник групи Ігор Купенко, методист і учитель географії працює разом з дітьми на громадських засадах.
 
До складу групи входить кілька дітей, захоплених історією, — хтось акцентується на історичному краєзнавстві, хтось на географічному, хтось на геології.
 
Працювати почали в рамках Всеукраїнської краєзнавчої експедиції «Моя Батьківщина — Україна» та продовжили, приєднавшись до Всеукраїнської краєзнавчої акції учнівської молоді «Українська революція: 100 років надії і боротьби». 
 
«З архівних джерел, які надав директор Решетилівського краєзнавчого музею Юрій Миколайович Кісіль, найбільше значення мали для нас неопубліковані спогади учасників революційних подій в нашому краї Івана Овсія, 1899 року народження (датуються 70—80 рр. ХХ століття), та Прохора Михайловича Білоконя, 1887 року народження (датуються 1964 роком), що зберігаються в архіві музею, як і світлини політичних та громадських діячів столітньої давнини, — розповідає куратор «Подорожніх» Ігор Купенко. — У нагоді стали і праці відомого полтавського історика-краєзнавця, дослідника українського національно-визвольного руху Віктора Яковича Ревегука «За волю України: нариси історії повстансько-партизанської боротьби на Полтавщині в 1917—1923 роках», «Полтавщина в огні Української революції (1917—1921)» та «Селянство Полтавщини в добу Української революції 1917—1921 років».
 
Їх дітям допомогли підібрати у Решетилівській міській бібліотеці. Працювали і з іншими краєзнавчими виданнями, у тому числі дореволюційними, доступ до яких отримали завдяки мережі «Інтернет». 
 
За нетривалий період волонтерської наукової діяльності пошуковий загін «Подорожні» став призером багатьох обласних та всеукраїнських дослідницьких конкурсів.І перейшли до детального вивчення насиченого подіями періоду повстанського руху — «отаманщини».
 
Адже в буремні 1919—1921 роки на території, що нині займає Решетилівський район, діяли повстанські загони Івана Біленького, Данила Оверченка, Андрія Левченка, Григорія Скирди, Олександра Молчанова, Онисима Щербака, Марусі Чорної, Йосипа Мальованого, Кузьменка, Каленика та багатьох інших забутих у совкові часи патріотів. 
 
 
Узагальнили ж свої дослідження повстанського руху в рідному краї краєзнавчою роботою «Решетилівський край в хаосі народної війни», що стала у січні 2020 року переможцем обласного етапу акції «Українська революція: 100 років надії і боротьби» за напрямком «Боротьба українців проти більшовицької диктатури та військової агресії Росії».
 
Цьогоріч решетилівські школярі представлять результати пошукової роботи щодо повстанського руху на V Всеукраїнських історико-краєзнавчих конференціях «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття» у Черкасах та «Українська революція: 100 років надії і боротьби» в Запоріжжі. Наукові статті на них уже надіслали.
 
«Продовжимо вивчати поки що малознайомий для загалу перебіг подій Української революції в Решетилівському краї, зокрема  діяльність загонів Нестора Махна», — ділиться Ігор Купенко.
 
Нові результати дослідницької роботи «Подорожніх», сподіваємося, так само високо оцінять і науковці, й нинішні політики, судячи з останніх подій, дещо відірвані від історичного контексту.