Ми — не раби! Тернопільські профспілки закликали до масового спротиву змінам у трудове законодавство

31.01.2020
Ми — не раби! Тернопільські профспілки закликали до масового спротиву змінам у трудове законодавство

(Фото з сайта ternopoliany.te.ua.)

«Ця болюча тема стосується всіх, хто працює легально і сплачує податки до бюджету, зокрема, двохсот тисяч жителів Тернопільщини», — зазначив на початку свого виступу в місцевому пресклубі голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний.
 
 
А приводом для пресконференції стали акції протесту, що їх розпочали профспілки у відповідь на законопроєкт «Про працю» (№2708), поданий Кабміном до Верховної Ради ще наприкінці минулого року і розроблений утаємничено, без жодних консультацій i переговорів iз представниками профспілкових організацій.
 
 
Як заявив Андрій Присяжний, документ порушує основоположні міжнародні трудові стандарти, низку статей Конституції України та законів, які захищають найманих працівників, і містить ознаки примусової праці, будучи сформованим на догоду інтересам олігархічного бізнесу та транснаціональних корпорацій.
 
Уряд наділяє необмеженими повноваженнями роботодавців, водночас суттєво ущемлює права найманих працівників. Приміром, обмеженням строку звернення до суду щодо заборгованої заробітної плати, розширенням можливостей роботодавців для звільнення працівника без причин, а лише за їхнiм бажанням, обмеженням часу відпочинку та розміру заробітної плати, зменшенням пільг і компенсацій тощо.
 
«Вказаний законопроєкт матиме катастрофічні наслідки для національної економіки, його положення сприятимуть несправедливим звільненням працівників, поширенню короткотермінових трудових контрактів i договорів iз нефіксованим робочим часом, обмеженню можливостей колективних переговорів i звуженню багатьох інших соціальних прав i гарантій. Одночасно профспілки, які стоять на заваді реалізації згубних намірів ліберальних реформаторів, намагаються взагалі усунути від справи захисту соціально-трудових прав працюючих шляхом просування до парламенту законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)», — йдеться у резолюції обласних профспілкових зборів Тернопільщини під гаслом «STOP трудовому рабству».
 
«Профспілками напрацьовано паралельний проєкт, і ми готові до діалогу та конструктивних дискусій, — сказав голова Тернопільської облради профспілок. — Однак навіть на всеукраїнське профспілкове віче 16 січня не прийшов жоден із запрошених представників влади. Що ж, якщо з нами не захотіли говорити в кабінетах, то змушені будуть говорити на вулицях». 
 
У Тернополі відбулася попереджувальна протестна акція профспілок iз пікетуванням обласної державної адміністрації, участь у якій узяло близько 300 осiб.
 
Схожі акції відбулися i в інших обласних центрах України. Відповідні масові звернення було направлено на адресу президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України. А Федерацію профспілок України в її протесті проти нового законопроєкту підтримали понад 40 національних профспілкових об’єднань і закордонні організації iз захисту прав працюючих.