Виборчий горизонт УКРОПу: з Коломойським, але без «Слуг»?

28.01.2020
Виборчий горизонт УКРОПу: з Коломойським, але без «Слуг»?

Ігор Коломойський. (Фото з сайта 24tv.ua.)

Апетит приходить під час прийому їжі, а політичний — узагалі можна назвати неконтрольованим об’їданням.
 
Партія «Слуга народу» дуже швидко причастилась до цього солодкого короваю і, як буває зазвичай при діабеті, апетит виробився невгамовний.
 
Тому сателітам, тим більше конкурентам розраховувати на своє меню за столом навіть мріяти не доводиться.
 
Проте дещо підзабутий широким загалом УКРОП, який пов’язують з олігархом, «хрещеним» батьком президента Ігорем Коломойським, як виявилось, не проти підкачати свої, дещо атрофовані політичні біцепси.
 
І перша політична фізкультрозминка УКРОПу — вибори в об’єднаних територіальних громадах — вказує на те, що ця політична сила має намір самостійно йти на місцеві вибори. До того ж, подейкують, це пов’язано з невдалими переговорами щодо висунення своїх кандидатів від партії «Слуга народу».
 
Нібито член політради партії УКРОП і нардеп iз групи «За майбутнє» Ігор Палиця отримав відмову від партії влади під час спроби домовитись про висунення частини місцевих депутатів УКРОПу від владного пулу. 
 
Нагадаємо, що, згідно із законом, чергові вибори до місцевих рад повинні пройти 25 жовтня 2020 року.
 
Однак сам Ігор Палиця інформацію про переговори з владою не підтверджує. Зрозуміло, що в політиці мало хто двері зачиняє наглухо, тим більше коли переговорні процеси лише починаються.
 
Але було б дивним, якби УКРОП, який, наголосимо, знову пов’язують з Ігорем Коломойським, ні про що не намагався домовитися з правлячою силою. Хтось у це вірить? Наразі відомо те, що УКРОП лише визначається з регіонами, де буде активно проштовхувати своїх представників та розробляє чіткі критерії відбору кандидатів на місцеві вибори.
 
Цікаво, що, за одним із варіантів, власне президентська сила «Слуга народу» може відмовитися від кандидатів, які були представниками місцевої влади, а за іншим — не схвалить висування лише одіозних представників.
 
Хоча, знову ж таки, що й кого вважати одіозним, у партії влади не зазначають. Про УКРОП умовні союзники говорять неохоче, про підтримку кажуть лише винятково як про одиничні випадки.
 
Більшу ставку роблять на підтримку представників «Самопомочі». Треба ж щось робити з партією Садового — мера міста, яке підтримує і досі вважає своїм президентом Петра Порошенка. Солодкий мед влади саме той продукт, куди можна залипнути з непередбачуваними (іноді незворотними) для політичних перспектив наслідками. Або взагалі їх у тому замісі й втратити. 
 
Нагадаємо, що у «Слуги народу» у Верховній Раді дванадцять вихідців з місцевих осередків партії УКРОП.
І хоча вибори до місцевих рад припадають на кінець жовтня, в партії влади повідомляли про готовність провести й дострокові місцеві вибори, якщо вдасться раніше закінчити об’єднання громад у сільській місцевості.
 
Тетяна ГОДОВАНЕЦЬ