Небачена презентація: в Оперному театрі візуалізували збірку колядок та щедрівок

22.01.2020
Небачена презентація: в Оперному театрі візуалізували збірку колядок та щедрівок

На Водохреще в Києві відбулася небачена досі книжкова презентація: в Оперному театрі візуалізували збірку «улюблених колядок та щедрівок» від видавництва А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА «Нова радість стала» (2020).

 

Але то були не захоплені промови-відгуки, на які ця книжка безперечно заслуговує, — то був пам’ятний концерт Державного симфонічного оркестру під орудою Володимира Сіренка, який виконав різдвяні сюїти Івана Небесного та Мирослава Скорика.
 
 
Фрагменти цих композиторських творів уміщені у згаданому виданні, і за допомоги QR-коду їх може слухати кожний власник книжки.
 
Позаду оркестру — чарівні картини-ілюстрації з книжки. Бенефіціантом, звісно, був художник Андрій Потурайло (котрий перед тим «оживив» Гоголеву «Пропалу грамоту» — одне з найяскравіших видань минулого року, здійснене тою самою «А-БА-Бою»). Потурайлові візії — відновлення української аристократичної традиції.
 
Живописної і світоглядної. Музичні інтерпретації Скорика та Небесного ідеально лягли на цю візуальну основу.
 
У книжці «Нова радість стала» є також декілька картин Ростислава Попського і Владислава Єрка — звісно, ці знані художники підсилили резонанс видання, що претендує на статус «книжки року» сезону-2020.
 
Через запізнення, перше відділення мала спостерігати з найвищого ярусу. Але саме тут дістала найяскравішого «бічного ефекту» — поруч сиділи і стояли всуціль молоді люди. Розхитувалися у такт і навіть пританцьовували — ця музика щось промовляла до них, збуджувала. А перед входом до Оперного почула призабуте «Чи не маєте зайвого квиточка?».
 
В антракті ж можна було побачити двох українських президентів — Віктора Ющенка та Петра Порошенка; популярного політичного коментатора Віталія Портнікова; депутатів Ірину Геращенко, Володимира В’ятровича, Миколу Княжицького, котрий посприяв реалізації цього дійства; авторів «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-Ги» — від Марії Матіос до Андрія Кокотюхи.