Понад 80% українських підлітків вживали алкоголь — ЮНІСЕФ

16.01.2020
50% українських підлітків мають досвід куріння, 86% вживали алкоголь і 18% пробували наркотики, свідчить опитування, презентоване Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).
 
 
«Результати опитування про вживання шкідливих речовин і різного роду залежностей спонукають нас критично оцінити соціальне середовище підлітків. Ми сподіваємося, що дослідження ESPAD і його дані по Україні врахують для розробки програм у сферах освіти і охорони здоров’я. Спираючись на ці підсумки, ми будемо продовжувати співпрацю з нашими партнерами заради майбутнього, де кожна дитина насолоджуватиметься якісним життям», — зазначила глава представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Лотта Сільвандер.
 
За твердженнями учнів шкіл, неповнолітнім «легко» або «скоріше легко» добути вино, пиво, шампанське (64,3%), слабоалкогольні напої (60,7%), сигарети (43,8%), міцні напої (28, 6%), марихуану (12,3%), транквілізатори (7,1%), амфетамін (5,8%), крек (5,7%), екстазі (5,2%), метамфетамін (4,9%), кокаїн (4,3%), метадон (4,2%).
 
Про це на презентації звіту ЮНІСЕФ із куріння, вживання наркотичних речовин серед підлітків розповіла голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка Ольга Балакірєва.
 
«Один із чинників вживання психоактивних речовин, — це їх доступність для підлітків. Показники в Україні дуже високі, зокрема, доступності алкогольних напоїв. Навіть міцні алкогольні напої, вартість яких збільшується кілька разів за рік і які повинні контролюватися при продажу, також досить доступні. Майже третина (28,6%) говорять про те, що їм легко або дуже легко дістати такі напої. Незважаючи на потужні кампанії проти куріння і досить потужні їх результати, рівень доступності сигарет для підлітків залишається досить високим: практично кожен другий (43,8%) не має з цим ніяких проблем», — сказала Ольга Балакірєва.
 
У коментарі «УМ» психолог Поліна Алексєєва каже, що підлітки часто починають пити спиртні напої в компанії своїх друзів переважно через бажання самоствердитися.
 
«Підліткам хочеться виглядати дорослими, вони вважають себе самостійними, тому це може виглядати збоку як бажання показати, що я вже дорослий, а не дитина. В них складається стереотип, що всі дорослі п’ють. Отже, якщо я починаю вживати алкоголь, то я дорослий. Часто буває так, що підліток піддається модним тенденціям, усюди з реклами він бачить алкогольні напої і це його провокує на вживання алкоголю. Також буває бажання просто розслабитися, втекти від зовнішніх проблем, і, на жаль, це здається кращим рішенням для досягнення результату», — наголошує психолог.
 
Поліна Алексєєва радить:  якщо дитина прийшла додому у стані алкогольного сп’яніння, бажано не робити різких кроків, а намагатися спокійно поговорити: «Можливо, у дитини проблеми і вона починає шукати захист від них у пляшці алкогольних напоїв. Про шкоду алкогольних напоїв можна провести лекцію-бесіду, підібрати доречний відеоролик, щоб супрово­джувати ще й візуальним прикладом. А найголовніше — пам’ятайте, що все починається з сім’ї, і добре, якщо ви будете гарним прикладом для своєї дитини».