Кухня з любов’ю: оригінальні рецепти для всіє родини від Марини Гармаш

15.01.2020
Кухня з любов’ю: оригінальні рецепти для всіє родини від Марини Гармаш

Як усе-таки чудово наші господині готують на свята! Побувала в кулінарних спільнотах, на гостинах у невтомних на смачні витребеньки приятельок і ще більше пройнялася повагою до господинь: готують так натхненно, з такою любов’ю, так творчо, що от просто хочеться також по гарячих, так би мовити, слідах готувати все, що побачив чи покуштував. І що цікаво, за цілою вервечкою свят уже можна було б і стомитися, аж ні: готують ще натхненніше і завзятіше. 
Марина Гармаш — якраз така господиня. Багатодітна мама, турботлива дружина — напевне, ці чудові статуси жінки є найбільшим її натхненням. Марина задоволена тим, що й діти залюбки допомагають їй готувати: і тісто місять, і салатики ріжуть, і з м’ясом упораються запросто! 
«Я кулінарка навіть не знаю, в якому коліні, — зізнається Марина. — І моя мама, і бабусі чудово готували, з любов’ю. Я прочитала ці слова у Гаррієт Ван Хорн: «Кулінарія — як любов: в неї або потрібно зануритися з головою, або взагалі не занурюватися», — і зробила й для себе висновок, що через смачно приготовлені страви, через смачну (не обов’язково дорогу, але смачну) їжу можна передавати свою любов». Що вона й доводить на власному досвіді. Лише рецептів хліба господиня має понад сотню. Причому значна частина — її, авторські. 
Марина Гармаш уже багато років ділиться своїми рецептами у багатьох кулінарних виданнях. Як зараз модно говорити, вона — кулінарний блогер, створила кулінарну спільноту в інтернеті. Її рецепти шанують, поширюють, вдосконалюють, і майстриня лише вітає це. Поділиться власними рецептами Марина й з нами. 
«Гармошка» з моцарелою 
 
«Запечені овочі найкорисніші, тому готую цю страву для своєї родини і друзів. До того ж подати картоплю «гармошку» в човниках із фольги — ще й оригінально», — каже вона. 
Потрібно: картопля — 4 шт., моцарела — 4 скибочки, сіль — дрібка,суміш свіжозмелених перців — 0, 5 ч. л., олiя — 2-3 ст. л., часник — зубчик,зелень.
Картоплю ретельно вимийте, бо готуватимемо її у шкірці. Щоб нарізати максимально тонко і не до кінця, помістіть картоплю між двох бамбукових паличок. За допомогою гострого ножа зробіть тонкі насічки не до кінця. У тарілці змішайте олiю, сіль, суміш перців і подрібнений часник. За допомогою пензлика або ложкою нанесіть на картоплю суміш, намагаючись полити кожну скибочку картоплі. З подвійного шару фольги зробіть невеликі порційні човники. Запікайте картоплю в човниках у заздалегідь розігрітій духовці при температурі 170 — 180 градусів 45 хвилин. За 5 хвилин до готовності покладiть на кожну по скибочці моцарели. Як тільки сир підтане, страва готова. Зверху посипте зеленню.
Картопля «як на багатті»
Ще один цікавий рецепт картоплі від Марини Гармаш: «Таку картоплю дуже часто готую для своєї сім’ї, чергуючи з різними начинками і соусами. Не приїдається, завжди смачно. Тоненька, солона скоринка і ніжна всередині. За смаком — немов з багаття». 
Складові: картопля (однакового розміру) — 1 кг, сіль — 2 ст. л., борошно — 3 ст. л.
Картоплю промийте під проточною водою. У пакет насипте сіль і борошно. Потрусіть, щоб інгредієнти перемішалися між собою. Покладіть вологу картоплю в шкірці і ретельно потрясіть. «Біла шубка» відразу пристане до вологої бульби. Деко застеліть фольгою, помістіть на нього картоплю. Запікайте при температурі 170 градусів 45-60 хвилин. Готову картоплю подавайте з улюбленими соусами, зеленню, овочами або рибкою. 
Качка з гречкою в духовці
«Хочу вам запропонувати простий спосіб запікання качки в духовці. Ця страва дуже ефектно виглядає на столі. Готується дуже просто, головне — дати качцi як слід просочитися. Гречка в качці виходить дуже смачною, соковитою. Тому додатково в готову кашу перед приготуванням качки не рекомендую додавати вершкове масло. Ну а якщо ви захочете здивувати гостей і подати таку страву, раджу в кашу (в начинку) покласти кунжут, волоські горіхи або чорнослив, вийде дуже смачно і незвично», — каже господиня.
Для приготування потрібно: качка — 2, 2 кг; гречка — 2 ст., вода — 4 ст.
Для натирання качки: чорний перець горошком — 0, 5 ч. л., лавровий лист — 2 шт., часник — 1 зубчик, суха аджика — 1 ст. л., сметана — 2 ст. л., сіль за смаком. 
Для початку качку необхідно обдати окропом. Так пори звузяться, шкіра стягнеться, буде при запіканні тоненька і хрустка. Просто покладіть качку в раковину, обдайте окропом з двох сторін. Підсушіть за допомогою паперового рушника. Натріть качку всередині і зовні сіллю. Для начинки гречку промийте, залийте гарячою водою у пропорції 1:2 і варіть до готовності, додайте сіль за смаком. Готову кашу остудіть. Для обтирання качки подрібніть чорний перець горошком і лавровий лист (для цього господиня використовує кавомолку).
Змішайте спеції зі сметаною і часником. Натріть качку всередині і зовні. Начинiть черевце качки щільно гречаною кашею (охолодженою), скріпіть шкіру зубочистками. Потім покладіть качку в рукав для запікання, краї зав’яжіть. Нехай помаринується в холодильнику 2-3 години, можна й довше. Запікайте качку в рукаві в заздалегідь розігрітій духовці. Температура приготування 170-180 градусів, печеться приблизно 1,5-2 години. За 10-15 хвилин розріжте пакет і дайте качці зарум’янитися. Готовність визначте проколом зубочистки або ножа: сік повинен витікати світлий. 
Деруни з яблук
Марина Гармаш каже, що така страва чудово підійде для сніданку, адже на приготування її витратите близько 10-15 хвилин. Такі деруни дуже люблять дітки, млинці смачні, ароматні, в міру солодкі. Подавати їх можна з медом, сметаною або згущеним молоком. 
Отже, знадобиться: яблука — 3 шт., яйце — 1 шт., цукор — 1 ст. л ., борошно — 3 ст. л ., олія — для смаження.
Яблука ретельно вимийте, розріжте на 4 частини, видаліть серцевину. Подрібніть разом зі шкіркою за допомогою блендера, м’ясорубки або терки. Додайте в подрібнену яблучну масу цукор і яйце. Яблука чудово дружать з корицею і ваніллю. Якщо ці інгредієнти вам подобаються, можете сміливо додати їх за смаком. Якщо яблука кислі, цукру можна дати більше. Ретельно перемішайте. Всипте просіяне борошно і ще раз перемішайте. Тісто на яблучні деруни виходить не дуже густим, але й не рідким. Готуйте яблучні деруни на повільному вогні, до рум’яного кольору. Готові перекладіть на паперовий рушник, щоб вбрався зайвий жир. Такі деруни смачні і в гарячому, і в холодному вигляді. 
Шоколадна паста «День і ніч»
«З цілком доступних продуктів можна приготувати простий, легкий десерт, який порадує як дітей, так і дорослих, — каже Марина. — Шоколадна паста підійде до кави чи чаю, нею можна прикрасити тістечко, рулет, торт. Щоразу можна додавати ті або інші добавки: горіхи, сухофрукти (родзинки, курагу, чорнослив, фініки, цукати, інжир). Такий десерт стане непоганим смачним подарунком, якщо його оформити в красиву баночку, приклавши до неї свої теплі побажання. Вихід приблизно 500 г, зберігається 3-4 дні в холодильнику. Для любителів шоколаду можна не розділяти пасту на кольори, а готувати відразу шоколадну».
Інгредієнти: 150 мл молока (холодного кип’яченого), 3-4 ст. л. цукрової пудри, 1 пачка ванільного цукру, 4 ст. л. сухого молока, 3-4 ст. л. какао-порошку, 350 мл олії (рафінованої).
У літрову банку додайте цукрову пудру, ванільний цукор і молоко, збийте за допомогою погружного блендера. Продовжуючи збивати, додайте тонкою цівкою олію і сухе молоко. Відберіть 3-4 ст. л. білої солодкої пасти. Потім додайте какао-порошок і ще раз збийте блендером. У чисту баночку покладiть шарами пасту, приберіть на зберігання в холодильник.
Морквяний торт «Зимовий сон»
«Тонкий аромат прянощів у морквяному торті дуже вдало підкреслює його яскравий смак. Чудове поєднання пряних коржів зі сметанним кремом, дуже смачний, легкий десерт», — розповідає про власний неймовірно смачний торт Марина Гармаш.
Інгредієнти: 3 яйця, 250 г цукру, 150 мл олії, 2 ч. л. кориці, 0,5 ч. л. кардамону, 0, 5 ч. л. мускатного горіха, 210 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. соди (погашеної оцтом), 350 г тертої моркви.
Для крему: 6 ст. л. сметани, 3 ст. л. цукру.
Для прикраси: 1 морквина, 100-150 мл води, 1-2 ч. л цукру, ягоди калини, лимонний чебрець.
Моркву натріть на тертці, збийте яйця з цукром, додайте олію і спеції, введіть борошно і розпушувач, додайте соду, погашену оцтом. Добре перемішайте тісто, додайте моркву. Форму змажте маслом і викладіть у неї тісто. Випікайте морквяний корж при температурі 180 градусів близько 40-50 хвилин, готовність перевірте за допомогою дерев’яної шпажки. Дайте коржу трохи охолонути, дістаньте з форми і повністю остудіть. Розріжте на 2-3 частини, змастіть сметанним кремом. 
Крем: з’єднати сметану і цукор, не збивати. 
Для прикраси: моркву очистіть і наріжте на тонкі слайси, використовуючи економний ніж для овочів. Воду закип’ятіть, додайте цукор, тонкі слайси моркви занурте в сироп на 2-3 секунди, відразу ж дістаньте і охолодіть на тарілці. З охололих тонких слайсів моркви зробіть квіти, закріпіть кожну зубочисткою. Прикрасьте торт, залиште на пару годин у холодильнику для просочення (ще краще — на ніч). І можна скликати гостей!
«Смачних і приємних моментів!» — так завершує Марина Гармаш майже кожен свій рецепт. Із такими рецептами можна творити такі моменти! Смачного!