Український інженер отримав почесну нагороду UNIDO при ООН за унікальну фотоелектричну черепицю

14.01.2020
Престижну нагороду отримав студент iз Миколаєва Павло Река, який розробив, створив та запатентував будматеріал з унікальними властивостями, що дозволяє обігрівати будинки й квартири.
 
 
Вихованець Чорноморського національного університету ім. Петра Могили зумів обігнати 40 конкурентів та отримати престижний приз на міжнародному форумі Innovation Market 2019.
 
 
За розробку «сонячної» черепиці інженер iз Миколаєва отримав нагороду від установи ООН, яка спеціалізується на просуванні міжнародного промислового співробітництва.
 
 
Разом iз діловими партнерами український винахідник заснував фірму River Solar, яка й буде випускати авторську черепицю. Попередньо старт намітили на перший квартал 2020 року.
 
Унікальність розробки полягає у тому, що черепиця одночасно виконує роль покрівельного матеріалу та джерела альтернативної енергії. Сучасна технологія дозволяє економити як людський труд, так і фінансові ресурси, а її ККД при цьому удвічі перевищує всі розробки, досі відомі у світі.
 
На форум Павло Река та директор Solar Service Дмитро Колосовський прибули просто з об’єкта у селі Руські Тишки. Саме там на даний час реалізується пілотний проєкт River Solar: на даху однієї з амбулаторій місцевої лікарні монтують ексклюзивний дах.
 
Раніше розроблена Павлом Рекою «сонячна» черепиця допомогла полегшити життя лікарів i пацієнтів однієї з сільських амбулаторій у Харківській області. Площа покрівлі амбулаторії — 54 квадратнi метри. Її монтаж зайняв лише чотири дні.
 
Сьогодні ця міні-електростанція вже працює та повністю забезпечує потреби амбулаторії в електриці впродовж світлового дня, незалежно від того, ясна погода чи похмура. Вночі включають звичайне електроживлення. Можна забезпечити й цілодобову автономію, для чого є можливість встановити гібридний інвертор.
 
Після затвердження в Україні зеленого тарифу використання сонячних батарей переживає друге народження. Отож перед винахідником із Миколаєва відкриваються досі небачені перспективи. Найближчим часом планують побудувати тестовий дах iз його «сонячної» черепиці на полігоні у Матвіївці, а потім запускати промислове виробництво у Миколаєві.
 
Сам Павло Река визнає, що питаннями пошуку альтернативних джерел енергії, від сонця до вітру та води, цікавився ще з дитинства. Після школи одразу вступити до університету не зміг через складне фінансове становище.
 
На першу зарплату купив домашній комп’ютер та став захоплено збирати необхідну інформацію. Тому, коли вже у 25 років все-таки вступив до престижного вишу Миколаєва, вже був сформованою людиною зі своїм світоглядом, яка твердо знала, навіщо прийшла до навчального закладу.
 
— Нашими розробками вже зацікавилися у Польщі, Швейцарії та Німеччині, звичайно, хотілося б налагодити поставки й на експорт, — визнає інженер iз Миколаєва Павло Река. — Крім «сонячної» черепиці, маю ще одну цікаву розробку. Це — полімерпіщана черепиця, яку можна створювати з вторинного пластику й піску, доповнюючи спеціальними вставками з сонячними панелями. Її потужність — 100 ватт iз квадратного метра. Впровадження цієї моделі перспективне, адже покрівельним матеріалом може бути навіть перероблене пластикове сміття.
 
Унікальність української «сонячної» черепиці полягає у можливості удвічі здешевити її промислове виробництво. Якщо порівнювати з Німеччиною, де квадратний метр черепиці коштує 390 євро, то український виробник може запропонувати товар, вищий за якістю, за ціною у 180-190 доларів.
 
Миколаївський інженер упевнений, що його винахід чекає велике майбутнє. Адже вже зараз у нашій країні знайшлися фахівці та будівельні майданчики, які дозволяють створювати «сонячну» черепицю, що відповідає всім загальноприйнятим стандартам у виготовленні сучасних сонячних панелей на рівні світових лідерів.