На початку року окупанти збільшили кількість прицільних обстрілів по позиціях захисників України

10.01.2020
Попри очікування, на початку нового 2020 року режим тиші не настав.
 
Противник не припиняє обстріли, використовуючи зокрема й заборонену Мінськими угодами зброю великих калібрів.
 
Особливістю ведення бойових дій iз початку нового року стало зменшення кількості турбуючого вогню. Натомість виросло число прицільних обстрілів iз боку противника. 
 
За минулі три доби збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки 12 разів порушили режим припинення вогню.
 
Противник обстріляв позиції наших підрозділів із заборонених Мінськими домовленостями 122-мiлiметрових артилерійських систем, мінометів калібру 120 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» обстріли по позиціях Об’єднаних сил зафіксовано біля Лебединського, Василівки, Пісок.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» iз великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї ворог відкривав вогонь поблизу населеного пункту Хутір Вільний; неподалік Новоолександрівки та біля Новолуганського — з гранатометів різних систем та іншої стрілецької зброї, біля Кримського — з 82-мiлiметрових мінометів, гранатометів різних систем i великокаліберних кулеметів.
 
За цей період п’ятеро військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення.
 
Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє про систематичне обмеження свободи пересування патруля СММ ОБСЄ у виконанні мандата СММ з боку збройних формувань Російської Федерації.
 
За даними звіту СММ ОБСЄ від 8 січня 2020 року, представники збройних формувань РФ укотре відмовили патрулю місії у проїзді на тимчасово окуповану територію через блокпост біля населеного пункту Верхньошироківське (кол. «Октябрь») на півдні Донецької області. 
 
Необхідно зазначити, що через цей блокпост здійснюється проїзд у район, в якому, згідно з п. 5 Меморандуму про виконання положень Протоколу, за підсумками консультацій Тристоронньої контактної групи від 19 вересня 2014 року заборонено розміщувати важке озброєння та військову техніку.
 
На блокпосту біля населеного пункту Верхньошироківське з початку грудня 2019 року i досi представниками Місії зафіксовано 40% від загальної кількості обмежень свободи пересування патрулів Місії у зазначений район.
 
Фахівці вважають, що такі дії можуть мати за мету приховати заборонену діяльність збройних формувань Російської Федерації, в тому числі зосередження, пересування або підготовку військ.
 
У звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ від 7 січня оприлюднено інформацію, що 4 січня на непідконтрольній урядові України території на полігоні в районі н. п. Міусинськ міні-БПЛА зафіксував сiм одиниць реактивних систем залпового вогню (БМ-21 «Град», 122 мм), що були розміщені з порушенням ліній відведення.
 
На полігоні в районі н. п. Міусинськ зафіксовано 10 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), 12 буксируваних гаубиць (Д-30 «Жаба», 122 мм) та три танки (Т-64), а неподалік н. п. Хрустальний — 18 буксируваних гаубиць (2А65 «Мста-Б», 152 мм — 10 од.; 2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм — 8 од.) та 10 танків (Т-64).
 
І при цьому українська сторона звертає увагу, що у щоденних звітах від 4 та 6 січня 2020 року командою СММ ОБСЄ була надана недостовірна інформація щодо порушень українською стороною Мінських домовленостей стосовно відведення озброєння, а саме зенітних ракетних комплексів 9К33 «Оса». Ця інформація подається в маніпулятивному форматі, як така, що звинувачує Україну в порушенні домовленостей.
 
Хоча розміщення «Ос» не підпадає під дію Мінських угод щодо відведення озброєння. Відповідно до Мінських домовленостей, відведенню підлягають танки, артилерія, РСЗВ, тактичні ракети. Про відведення зенітних ракетних комплексів у домовленостях не йдеться.