Святий Миколай чи Дід Мороз? Соціологи розпитали українців про традиції святкування

27.12.2019
До Нового року лишається кілька днів, і дехто вже підготувався до новорічних свят, придбавши подарунки та прикрасивши ялинку, але є й такі, хто чекає останніх вихідних, щоб устигнути зробити все необхідне саме напередодні свята.
 
Соціологи групи «Рейтинг» вирішили дізнатися в українців про традиції, подарунки та різдвяно-новорічне святкування.
 
За результатами опитування, 76% українців розповіли, що роблять подарунки на День святого Миколая. Цікаво, що, за даними дослідників, за останній рік кількість тих, хто дотримується цієї традиції, збільшилась майже на 10%. У 2018 році робили подарунки до 19 грудня лише 67%.
 
Найбільше прихильників цього свята та традиції робити подарунки живе на Західній Україні, там майже 90% відповіли, що дотримуються цієї традиції. В інших регіонах також значна частина дотримується цієї традиції: у центрі  — 78%, на півдні — 70%, на сході — 64%. Здебiльшого підтримують її жителі сіл, жінки та більш забезпечені верстви населення.
 
Соціологи також запитували в українців, чи вірять вони у святого Миколая та Діда Мороза? Що цікаво, за результатами опитування, переміг таки святий Миколай. Адже кожен другий респондент заявив, що вірить у Чудотворця.
 
Порівняно з минулим роком кількість мрійників таки зросла. Наприклад, у 2018-му тих, хто вірить у Миколая, було менше половини, а саме 43%. Найбільше вірять у святого Миколая на заході  — це 58% опитаних, в інших регіонах таких близько половини. Як і з дотриманням традиції дарувати подарунки на це свято, вірять у святого Миколая переважно мешканці сільської місцевості, жінки та заможні громадяни. 
 
Водночас у Діда Мороза українці вірять менше. Лише 31% зізналися в тому, що в ніч iз 31 грудня на 1 січня чекають на прихід Діда Мороза. Але варто зазначити, динаміка вказує на те, що минулоріч лише кожен четвертий вірив у Діда Мороза.
 
Таким чином відсоток українців, які чекають на Діда Мороза, цього року зріс. Загалом у цього персонажа більше вірять жителі півдня, містяни, жінки, молодші й знову-таки забезпечені українці.
 
Близько 40% відзначили як найулюбленіші новорічні свята Новий Рік i Різдво. Ще для 7% опитаних таким є День святого Миколая, а для 3% — старий Новий рік. Тільки 3% не люблять жодне з перерахованих свят.
 
У довгій динаміці з 2011 року зменшилася кількість тих, хто любить Новий рік — iз 49% у 2011-му до 43% у 2019-му. Якщо ж визначати територіальні межі, то на півдні, сході та в центрі більше люблять Новий рік, а от на Заході, навпаки, найулюбленішим святом назвали Різдво. Більш прихильні до Нового року чоловіки, мешканці міст i молодь. Відповідно, Різдво більше люблять у селах, старші люди й жінки.
 
Майже 80% українців мають намір поставити новорічну ялинку вдома: 40% живу і 38% — штучну. 11% опитаних зазначили, що не ставитимуть ялинки, а обмежаться новорічною композицією, стільки ж — узагалі обійдуться без символу Нового року. У динаміці за кілька років дещо зросла кількість тих, хто надає перевагу штучній ялинці. Прихильників живої новорічної ялинки більше на півдні та сході, у центрі — майже порівну, а от на заході люди схильні ставити штучну ялинку.