Ветерани російсько-української війни створять ініціативну групу при Черкаський облдержадміністрації

20.12.2019
Ветерани російсько-української війни створять ініціативну групу при Черкаський облдержадміністрації

Відтепер черкаські ветерани АТО і ООС збиратимуться в ОДА щоквартально. (Фото надане пресслужбою Черкаської ОДА.)

На Черкащині голова облдержадміністрації Роман Боднар днями запросив на зустріч ветеранів АТО та ООС. Прийшли понад 300 представників з усієї області.
 
 
Як повідомили «УМ» у Черкаській ОДА, за результатами зібрання вирішено, як і пропонували ветерани, що очільник області призначить радника з питань АТО.
 
 
Кандидатури пропонуватимуть самі учасники бойових дій. 
 
Як відзначили присутні, одне з важливих питань — комунікація. Учасник АТО Олексій Колісник запропонував, окрім призначення радника, створити ще й профільний структурний підрозділ при ОДА.
 
«Такий варіант пропрацюємо. На сьогодні є відділ «Центр допомоги учасникам АТО». Однак на цьому відділі коло вирішення проблем  часто замикається. Важливо вибудувати діалог і з депутатським корпусом.  Далі — робота з органами місцевого самоврядування та представництвами в районах, співпраця з ОТГ. У всіх громадах мають бути авторитетні представники, які комунікуватимуть з областю та порушуватимуть актуальні питання та проблеми», — наголошує голова Черкаської ОДА Роман Боднар.
 
За словами голови ГО «Захист прав ветеранів АТО» Олексія Осмоловського, у ветеранів АТО є соціальні проблеми, але значно страшніші — психоло­гічні.
 
Спільним для багатьох залишається питання виділення землі. На що Роман Боднар зазначив, що вже спрямував до Кабміну лист із приводу звільнення місцевих керівників Держгеокадастру, після цього необхідно провести інвентаризацію земель по всій області, їхній облік буде відкритий.  
 
Також, уточнив очільник Черкащини, після реформування Держгеокадастру його буде позбавлено контролюючих функцій. 
 
«З приводу виділення двох гектарів землі кожному ветерану. Маємо напрацювати механізм, можливо, ініціювати законодавчі зміни, щоб ветерани надалі мали вибір: отримати грошову компенсацію чи земельну ділянку. Також треба визначити критерії першочерговості видачі землі. Наприклад, спершу інвалідам війни, а ще варто враховувати терміни перебування на фронті», — висловив пропозицію голова Черкаської ОДА. 
 
Крім того, на зустрічі з ветеранами йшлося і про проблеми з наданням пільг, зокрема, і на житло.
 
«Наразі є державна програма забезпечення житлом інвалідів війни. Тут діє принцип «гроші ходять за людиною», тож учасники АТО можуть обрати самостійно, де купити житло — на первинному чи вторинному ринку. У нас 20-25 осіб забезпечують щороку. Також для ветеранів, які  потребують житла, працює обласна програма пільгового кредитування. На рівні області кошти закладаються, в органах місцевого самоврядування має забезпечуватися співфінансування», — говорять у черкаській ОДА.
 
Присутні на зустрічі ветерани актуалізували й питання реабілітації бійців, роботи з молоддю, патріотичного виховання. Усі зауваження черкаська влада взяла на контроль.  
 
А за результатом зустрічі на Черкащині ветерани АТО і ООС вирішили створити профільну ініціативну групу при ОДА. Взяти в ній участь вже виявили бажання 25 ветеранів.
 
«У такому широкому форматі зустріч планують проводити щоквартально, тоді як профільна робоча група збиратиметься двічі на місяць», — пояснюють у Черкаській ОДА.