Українці за останні 10 місяців перерахували з-за кордону рекордну кількість грошей

18.12.2019
Кількість громадян України, які їдуть на заробітки за кордон, поступово, але зменшується, зазначили в НБУ. Та, незважаючи на це, обсяг фінансових надходжень до України збільшується. Перекази трудових мігрантів з-за кордону за останні 10 місяців склали 9,7 мільярда доларів. Проте в НБУ вже встигли запевнити, що це не остаточна цифра. «Щодо приватних переказів з-за кордону, то наразі актуальна цифра за 10 місяців — це 9,7 мільярда доларів. Минулого року було на 7% менше. Але вже на кінець року ми очікуємо 11,5 мільярда доларів», — заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб. 
 
Цікаво, що за перше півріччя 2019 року трудові мігранти переказали до України 5,54 мільярда доларів. А вже у другому кварталі 2019 року до України надійшло 2,84 мільярда доларів переказів від трудових мігрантів — це становить близько 8,1% ВВП України за цей період. Більшість переказів Україна й надалі отримує з Польщі. За першу половину року таких переказів надійшло на суму понад 1,9 мільярда доларів.
 
Вадим разом із дружиною вже другий рік поспіль працюють у Варшаві, кошти перераховують дітям на проживання та навчання. Запевняють: якби зарплати в Україні хоча б частково дорівнювали польським, повернулися б додому.
 
«Якщо хтось і досі думає, що, працюючи за кордоном, ми «мед п’ємо», ви дуже помиляєтеся. Робота щодня по 10-13 годин, і це фізична праця. Але це ще не так страшно, як те, що перебуваєш далеко від сім’ї та дітей. Умови проживання хороші, та й з оплатою нам дуже пощастило, але далеко не всім так вдається влаштуватися, як нам iз дружиною. Якби ми ці гроші могли заробити в Україні, то, однозначно, лишалися б там і не переказували дітям із Польщі», — запевняє Вадим. Він також додає, що не здивований найбільшій цифрі надходжень саме з Польщi, адже, за його словами, у деяких маленьких містечках що не другий — то українець. «Наших багато зараз у Польщі. Але, в основному, це або люди, які приїхали на сезонні роботи, або ж ті, хто трохи попрацював, переказав кошти і на кілька місяців повернувся додому. Я знаю небагато випадків, коли українці назавжди тут лишалися. Молодь — так, бо вони отримують освіту і вже залишаються, а старші люди, в основному, їдуть назад», — додає співрозмовник. 
 
На другому місці за обсягами переказів — Чехія, звідки від початку року надійшло майже 505 мільйонів доларів. Із Росії Україна отримала 498 мільйонів доларів, а зi США — 458 мільйонів доларів. Загалом iз країн ЄС українці отримали 3,65 мільярда доларів, тодi як iз країн СНД — 559 мільйонів доларів. А от щодо оплати в Польщі, то, за даними звіту компанії з працевлаштування в Польщі Personnel Service, 75% українських заробітчан отримують у місяць понад 2,5 тис. злотих (675 доларів, або 19 тис. грн). Близько 45% українців отримують по 3 тис. злотих з урахуванням податків (810 доларів, або 22,6 тис. грн). Лише близько 5% отримують 1,5 тис. злотих (близько 315 доларів, або близько 11,6 тис. грн).