Маскуються під миротворців: місія ОБСЄ зафіксувала на Донбасі російські станції спостереження

13.12.2019
Маскуються під миротворців: місія ОБСЄ зафіксувала на Донбасі російські станції спостереження

Військові дипломати, акредитовані в Україні, побували в зоні ООС. (Фото пресгрупи ООС.)

Російська Федерація не виконує взяті на себе зобов’язання щодо сталого припинення вогню відповідно до прийнятого підсумкового комюніке на переговорах лідерів «нормандської четвірки» у Франції.
 
 
За минулі дві доби збройні формування РФ та їхні посіпаки 21 раз порушили режим припинення вогню.
 
 
Противник обстрілював позиції Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. 
 
Поранення внаслідок обстрілів отримали два військовослужбовцi Об’єднаних сил. Стали відомі імена загиблих 9 грудня. Це бійці 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого ЗСУ — 28-річний молодший сержант Андрій Войтович, 49-річний молодший сержант Віктор Пруський та 21-річний старший солдат Сергій Сирота. Висловлюємо глибокі співчуття рідним і близьким загиблих. 
 
Акцентуємо на тому, що наприкінці листопада — на початку грудня спостерігачі моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі зафіксували та відобразили у своїх звітах російські станції РЕБ Р-330Ж «Житель», модифікацію Р-934 та РБ-636 «Свет-КУ».
 
Відповідні текстові повідомлення були опубліковані в публічній частині звіту СММ ОБСЄ за 28 листопада та 7 грудня. Аналітики міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm порівняли надані ОБСЄ фото із вказаними зразками російської техніки і підтвердили, що з високим ступенем вірогідності то були станції РЕБ Р-330Ж «Житель», Р-934 та РБ-636 «Свет-КУ».
 
Хоча російські військові й намагалися їх заховати під маскувальними сітками, але характерні елементи станцій виказали їх перебування.
 
Також штаб Операції Об’єднаних сил нарешті визнав, що в Станиці Луганській перебувають представники збройних формувань, маскуючись під представників СЦКК. Вони вбрані у камуфляжі російського зразка з символікою на рукавах, яка у складі СЦКК не використовується.
 
Відповідно до пункту 8 Рамкового рішення щодо завершення розведення сил військовослужбовці ЗСУ, а також представники збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України за жодних обставин не можуть перебувати на ділянках розведення, бути на яких дозволено тільки офіцерам СЦКК.
 
Перебування осіб, нібито представників СЦКК, на ділянці розведення порушує Мінські домовленості, що були імплементовані у Рамковому рішенні Тристоронньої контактної групи з розведення сил та засобів, підкреслили в штабі ООС.
 
Тим часом днями у рамках робочого візиту на схід України, представники Київської асоціації військових аташе (КАВА) відвідали підрозділи, що залучені до проведення операції Об’єднаних сил на маріупольському напрямку.