Пригоди «Слуги народу» в РФ: спочатку вирізали жарт про Путіна, потім зняли з показу

13.12.2019
Пригоди «Слуги народу» в РФ: спочатку вирізали жарт про Путіна, потім зняли з показу

Без Голобородька буде спокійніше.

У середу, 1 грудня, російський телеканал ТНТ почав показувати серіал «Слуга народу» з Володимиром Зеленським у головній ролі. І перша ж його серія зазнала цензури, інформує російська служба ВВС.
 
 
За сюжетом, новообраний президент Голобородько приходить вибирати дорогий годинник і костюм, який йому тепер належить за статусом, і помічник розповідає йому, що Путін носить годинник швейцарської марки Hublot (вимовляючи її назву як «Хубло»).
 
На що герой Зеленського дивується: «Путін — Хубло»? Цей момент iз версії, показаної ТНТ в Москві, був вирізаний.
 
Нагадаємо, напередодні показу українського серіалу речник глави Кремля Дмитро Пєсков сказав, що Володимир Путін не дивився і не збирається дивитися «Слугу народу». «Він не дивиться серіали, тому я переконаний, що він не дивився і дивитися не буде, бо часу в нього немає», — цитує Пєскова агенція ТАСС.
 
Речник російського президента додав: «ТНТ — це приватний канал, ніяк не державний, і для того, щоб показувати якийсь серіал, ніякого дозволу з Кремля отримувати не потрібно». Одначе на ТНТ навіть «без дозволу Кремля» знають, що робити в таких випадках. Монтажна склейка у цензурованому серіалі була досить помітною, зазначає Бі-Бі-Сі. 
 
В Україні ж багатьох обурив не так факт цензури серіалу, як його показ у Росії.
 
«Майже згоден з твердженням про те, що «Слуга народу» на російському телебаченні — це Липецька фабрика Зеленського. Порошенка дискредитували за допомогою цієї теми, — пише у «Фейсбуці» журналіст Сергій Висоцький. — Під час передвиборчої кампанії сам Зеленський використовував Липецьку фабрику «Рошен» як ключову зброю проти Порошенка. Чудово розуміючи, наскільки маніпулятивним i брудним є цей прийом. Але не гребував, ні! Закони карми, Володимире Олександровичу. Не ображайтеся тепер, якщо ваші опоненти будуть пхати вам ваш власний серіал на ТНТ за комір. Так що, пане Зеленський, як там поживає ваш бізнес на крові?»
 
І щодо карми. На активи Липецької фабрики Порошенка, нагадаємо, було накладено арешт ще в 2015 році. Ось і канал ТНТ вніс зміни до програми і виключив з неї «Слугу народу» після показу перших трьох серій. Про це повідомило російське видання «Вєдомості».
 
Замість «Слуги» будуть показувати серіали «Інтерни», «Полярний» і «СашаТаня». Представник ТНТ заявив в інтерв’ю «Вєдомостям», що канал від початку не збирався показувати більше трьох перших серій «Слуги народу», а анонс про показ повного серіалу був «маркетинговим ходом». Кумедне пояснення.
 
Насправді ж за зняттям серіалу з телеканалу ТНТ легко простежується загальна зміна тональності стосовно Зеленського, якого розглядали як альтернативу непоступливому Порошенку, але після саміту в Нормандському форматі 9 грудня в Парижі ці настрої змінилися.