«Південкабель» почав виробництво мікротрубок нового покоління для зв'язку 5G

10.12.2019
Завод «Південкабель» презентував нову виробничу лінію з виготовлення комплектуючих, що застосовуватимуться в тому числі й при створенні мобільного зв’язку останнього покоління 5G.
 
«Розвиток інтернет-технологій, процесів цифровізації стимулює попит на нові конструкції волоконно-оптичних кабелів, — повідомив гендиректор харківського підприємства Володимир Золотарьов. — Саме тому нами почата реалізація інвестиційного проєкту, який передбачає налагодження виробництва внутрішньооб’єктних та магістральних кабелів на зразок «гнучкої мікротрубки». 
 
За словами керівника заводу, основу цих електротехнічних виробів складатиме оптичне волокно. Його поміщатимуть до тоненької полімерної трубки, діаметр якої — всього 1,3 міліметра.
 
У процесі виробництва застосовуватиметься матеріал, що не містить галогенів і відповідає всім вимогам пожежної безпеки. Нові кабельні конструкції можуть складатися з трьох десятків мікротрубок, у кожній з яких вкладено до 12 волокон. 
 
Для реалізації амбітного проєкту на заводі була проведена підготовка виробничих майданчиків та інженерних комунікацій. Спеціальне технічне обладнання закупили в однієї з австрійських фірм. На сьогодні першу виробничу лінію вже введено в експлуатацію, на другій ведуть монтажні роботи.
 
Проєктна потужність нових приладів — 13 тисяч кілометрів кабелів на рік. Майже 80 відсотків готової продукції підприємство планує експортувати до Європи. Загальний обсяг інвестицій у даний проєкт склав 106 мільйонів гривень.