В Україні зросте оптова та роздрібна ціна на каву

10.12.2019
Ціна на каву зросте на понад 25%. Причиною такого здорожчання стало скорочення виробництва в Латинській Америці кавових зерен.
 
Американське видання The Wall Street Journal заявило про те, що ціни зростатимуть через погодні умови в країнах Південної Америки. Свого ж піку ціни можуть сягнути в 2020 році. 
 
Ціни ростуть, адже запаси кави на складах за останні тижні зменшилися майже на 78 тисяч мішків. Трейдери кажуть, що головна причина цього — зниження через посуху врожаю кави з Гондурасу, третього за величиною у світі виробника арабіки. Погані погодні умови спостерігаються також у Бразилії і Перу.
 
Цікаво, що арабіка росте переважно в країнах Латинської Америки, а частка Гондурасу у світовому виробництві становить менше 10%, проте основна маса кави, що має сертифікат ICE, надходить на біржу саме з цієї країни. В результаті гондураська кава має непропорційно великий вплив на формування цін. 
 
Власник столичної ка­в’яр­ні Владислав Зурабов у розмові з «УМ» розповів, що постачальники попередили про те, що кава дорожчатиме, тому він уже обдумує, як корегувати бізнес-план на наступний рік. «Через зростання ціни на зерна відповідно доведеться підвищувати ціни на напої, які подаємо у закладі.
 
Якщо кава і справді з новими поставками буде на 25% дорожче — це дуже позначиться на купівельній спроможності українців. Бо на сьогодні кавовий бізнес в Україні — у стадії тотального розквіту. Ми створюємо, продаємо, придумуємо і часом інтегруємо наші ідеї в Європу, Америку та різні куточки світу, де кава стає все більше популярною.
 
Але це вдається робити, бо є попит, покупці, і як би гучно не звучало, але кавова культура в Україні присутня. Тому після новин про здорожчання і погодні умови в регіонах, які для нас важливі, дуже ретельно обмірковуємо, що робити далі». Також власник кав’ярні запевнив, якщо ціни зростатимуть і надалі, підвищення чекає роздрібну торгівлю, а також заклади громадського харчування. 
 
Українці по-різному відреагували на такі новини. Дехто шокований, адже споживає по три, чотири горнятка в день, а дехто ж запевнив, що це хороша можливість поступово відмовитися від кави. «Давно думала, що треба потроху позбуватися звички пити каву щодня. Бо зранку горнятко, вдень, на роботі — і в результаті 100 гривень з кишені тане. А якщо порахувати, що на тиждень це близько 500 гривень, то, скажу чесно, варто замислитись над тим, щоб почати економити і ставитися до кави як до продукту, який не лише для задоволення, а може позначатися на здоров’ї та бю­джеті», — розповіла «УМ» 25-річна львів’янка Марічка Полодняк.
 
А от кавоман Андрій переконаний, що навіть у випадку здорожчання все одно питиме каву, бо уявити не може без неї свій ранок: «Якщо здорожчання сягне і справді 25%, то, думаю, економніше буде варити каву вдома. Час від часу купувати у закладах, але не так часто, як зараз. Бо в мене це немов ритуал, зайти у кав’ярню біля роботи, взяти кави і вже з напоєм розпочати день. Але  точно можу сказати, навіть якщо напій здорожчає, пити його не перестану. Просто зменшу кількість». 
 
Міжнародна організація кави ICO прогнозує, що виробництво кави в 2019—2020 сільськогосподарському році знизиться на 0,9% — до 167,4 млн мішків, що приблизно становить 10 млн тонн. Зокрема, урожай арабіки може впасти на 2,7% — до 95,68 млн мішків. Це буде мінімальний обсяг виробництва за останні чотири роки. Тим часом очікується, що попит на зернову каву у світі буде підвищуватися. Зокрема, в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні прогнозується зростання на 3% у найближчий рік, в Європі — на 1—2%.