Уряд призначив новим керівником Українського інституту національної пам’яті 33-річного доцента

06.12.2019
Найбільш патріотичну державну інституцію, яка кілька років поспіль не давала спокою усім, хто не приймає з різних міркувань українську Україну, тепер очолюватиме кандидат філософських наук, доцент кафедри культурології Національного педагогічного університету імені Драгоманова Антон Дробович.
 
Він також є керівником освітніх програм меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» та експертом із питань культури й освіти Інституту суспільно-економічних досліджень. 
 
До переходу на державну службу новий очільник УІНП активно займався наукою і наразі має півсотні публікацій із таких дисциплін, як філософія, культурологія і антропологія. 
 
В інтерв’ю «Історичній правді» під час конкурсу на посаду Антон Дробович заявив, що хоче «зробити офіційну політику пам’яті в Україні більш виваженою та ліберальною». Своїм завданням на цій посаді бачить зміну іміджу інституту та надання йому більш зрозумілої для платників податків ролі.
 
Це потрібно для того, аби «інституція не сприймалася як рупор агітації, ідеологічної боротьби чи пропаганди, а стала зрозумілим для громадян інструментом налагодження суспільного діалогу та зміцнення здорової ідентичності».
 
Пан Дробович обіцяє також забезпечити «історичну чесність та посилення інтелектуальної моди на критичне мислення» і більшу інклюзивність офіційної історичної пам’яті.
 
«Треба докладати більше зусиль для збереження пам’яті про спільну історію українців та українських поляків, євреїв, вірмен, татар, греків, болгар та інших», — вважає він.
 
Роботу свого попередника Антон Дробович оцінив досить стримано. Мовляв, та команда зробила чимало за час своєї каденції, але при цьому підкреслив, що йому «подобаються далеко не всі рішення та методи, якими вони діяли». 
 
Вже висловився з приводу нового призначення і колишній керівник УІНП, а нині депутат Верховної Ради Володимир В’ятрович. «Чергове неправильне кадрове рішення уряду в гуманітарній політиці, — написав він у «Фейсбуцi». — Це вже не помилка, а розворот в інший бік. У національній пам’яті може не лишитися місця для України та українців».