Капуста як кулінарний всесвіт і випічка для душі: рецепти мисткині Марини-Бережі Суржок

04.12.2019
Капуста як кулінарний всесвіт і випічка для душі: рецепти мисткині Марини-Бережі Суржок

Марина-Бережа Суржок: сезон капусти розпочато.

Кулінарія буває різною: простою і продуманою, складною, красивою, натхненною, з душею, з любов’ю, сказано ж — творчість. Її наповнення залежить від господині, від натхнення, яке вона, у свою чергу, черпає від тих, кому готує, от такий «колообіг» натхнення в природі. 

Мене приємно дивують люди, які кулінарію сприймають як мистецтво краси і добра. Хоч би що вони готували — все зводиться до того, що приготовлене дуже гарне, творче, з душею, креативне і смислове. Марина-Бережа Суржок із мальовничої Сміли, що на Черкащині, не лише творить на кухні для власної родини, а й надихає багатьох господинь саме до красивої кулінарії. Заснований нею ж жіночий клуб «Бережа» — це дружні посиденьки, відтворення народних звичаїв і традицій, обмін корисними порадами, спільне рукоділля і, звісно ж, спільна кулінарія: старі й нові рецепти, старі й нові кухонні девайси, кухонні секрети й нові спільні кулінарні відкриття.

Традиція смачно готувати

Марина пише вірші, виготовляє ляльки, панно, шиє, малює. Напевне, тепер уже й вона не зможе відповісти, чи ці творчі заняття спонукали до творчості й у кулінарії, чи навпаки — кулінарія надихнула творити далі. Бо ще з часу народження синочка Івасика в приготування вона стала вкладати все, що на душі. Одночасно з народженням от таких віршиків для дитини:
Трюфель і Пантофель — гномики цікаві!
То колотять тісто, то смакують каву.
Кексики й коврижки, бабки-запіканки
Випікають гномики з ночі і до ранку!
Сирники, рулети, слойки, марципани,
Тістечка і тортики, пироги рум’яні.
Трюфель і Пантофель — гномики веселі —
Манник вам зготують, свіжу каву змелють.
Кардамон, кориця, ванілін, какао...
А на вашій кухні є гномики цікаві?
«Ми з дівчатками (так я їх лагідно називаю) започаткували традицію: на кожному засіданні жіночого клубу «Бережа» готувати смачні страви, з добрими думками та енергетикою, з побажанням здоров’я-благодаті, — каже Марина-Бережа Суржок. — Печемо хліб на живій заквасці, з висівками, зерном, горішками, льоном, на меду, живій воді та живій олійці. Цей хліб не тільки смачний, а й цілющий, не цвіте і не псується, через кілька тижнів його можна розмочити у супі чи борщі й смачно поїсти. А на останньому засіданні ми вшановували капусту», — задає вона тему для підбірки наших рецептів.

Пишна цілителька овочевого царства 

«Капустою лікував ще Гіппократ, — розповідає Марина. — Свіжий капустяний сік — незамінний засіб при кашлі. Лікує виразку, чинить антибактеріальну дію навіть на золотистий стафілокок. Капуста дуже дієва при серцевих хворобах, нормалізує вагу, допомагає при безсонні, головних болях. А капустяне листячко знімає біль та набряки, запалення, оскільки всі види капусти мають у складі срібло». 
Дівчата, поки ще не почалися рецепти — один одного кращий, занотуйте гарну маску для обличчя, яка, за словами Марини, дуже дієва. Перемолоти капусту на м’ясорубці чи збити у блендері (100 г), додати  жовток, 5 крапель вітаміну Е та трохи висівок. Нанести на очищену шкіру на 20 хвилин. Все, обличчя знову гладеньке!
«Отже, на одному з останніх засідань клубу ми шаткували капусту разом. На древніх бабусиних шатківницях у древніх мідних мисках, з піснею, жартами, цікавими родовими історіями. І вдалася капуста на славу — хрумка та смачна! На стіл теж приготували усе з капусти. Капусняк (основний секрет якого — терта сира картопелька і відсутність будь-якого смажіння — просто варимо у великій каструлі і часто помішуємо.
Бабця варить капусняк: 
Трохи кропу, ложку солі, 
Сахарцю від непокори... 
Куштуєм на смак! 
Перемелена капуста, 
Жмені з дві пшона, 
Помідорів-густо-густо — 
І мішай до дна! 
Бабця внучку научає. 
Мліє капусняк...» — віршує свій рецепт мисткиня. 
А головний секрет салату з капусти, каже Марина, — дрібно нашаткована капусточка і відразу присолена, перем’ята руками, заряджена енергією добра.
Полюбляєте овочеві мікси — приготуйте капусту з помідорами. Шаткуємо капусту і солимо за смаком, переминаємо. Миємо помідори. У кожен помідорчик вкладаємо по зубчику часнику. Викладаємо шарами: шар капусти, шар помідорів, і так — до горлечка банки. Верхній шар має бути з капусти. Заливаємо охолодженим розсолом: на  літр води — 2 столові ложки солі, 2 столові ложки цукру. Залишаємо на 3-4 дні, потім капусту переносимо в холодильник або в підвал.
Восени дуже смакують голубці з грибочками. Білі сушені гриби — запорука вибухового смаку в будь-якій страві, ділиться смачними спостереженнями майстриня Марина. Готуються ідентично до традиційних голубців, але замість м’яса до рису додають гриби. Сушені гриби добре промити, відварити (півгодини), подрібнити на м’ясорубці чи посікти ножем і додати до відвареного рису. Посолити і поперчити. У пропарених пелюстках капусти відрізати товсті стебла, викласти на них фарш і закрутити рулетиками чи як намудруєте. Засмажка: на олії чи вершковому маслі потомити (в пательні) подрібнену цибулю та моркву, додати томатну пасту, сметану і воду в однакових пропорціях. Залити цим соусом голубці і тушкувати в казанку під кришкою до години. 

Котлети рум’яні, бо капустяні

А ще вони — надзвичайно ніжні і пухкі. Смачні і малокалорійні — приготуйте!
Головку капусти подрібнити в комбайні, додати склянку манки, 3-4 ст. л борошна, 3 яйця, сіль і перець. Добре розмішати, сформувати котлетки і обсмажити до зарум’янення. Для підливки подрібнити цибулину і морквину, додати 200 мл томатного соку, сіль, змішати і спасерувати на олії. 
Звісно, вареники з капустою! 
Варенички мої…
 
«Дуже раджу робити тісто за цим рецептом, — продовжує Марина-Бережа Суржок. — Завжди вдаються смачні, не треба морочитися з великою кількістю борошна і варити можна просто у воді (рівно 5 хвилин цілком достатньо). Тісто на вареники: 2 склянки борошна, склянка окропу, 2 ст. л олії, сіль. Швидко замісити. Варенички не розтягувати, а легко розкачувати качалкою, борошна не підсипати».

Сметанник — пухка насолода

Сметанник із вишнями. 
 
Коли похолодало, треба пекти сметанник, радить Марина. І скликати друзів до столу, тоді жодний холод не лякатиме. 
Печеться дуже просто: склянка сметани,  склянка цукру, 2-3 яйця,  склянка борошна, 1/4 ч. л соди. Збиваємо, додаємо багато родзинок різного виду, горіхів, фініків, вишень. Випікаємо 30-40 хвилин до готовності, нарізаємо на шматочки і присипаємо цукровою пудрою.

Лимонні рулетики 

Вони подобаються всім — дуже ароматні й апетитні, спечіть!
Тісто: 
300 г білого борошна, 
250г масла, 
2 жовтки, 
2 ст. л сметани, 
1 лимон (сік і цедра). 
Масло посікти з борошном, додати решту продуктів. Гарно вимісити і поставити на холод на 20 хвилин. Потім нарізати на квадратики, змастити джемом і згорнути в рулетики. Змазати білком. Присипати коричневим цукром і товченими горіхами. Випікати в гарячій духовці при температурі 200-210 градусів 15 хвилин.
«Ще я люблю цікаві начинки власного виробництва, — каже майстриня Марина. — Бузкове повидло, трояндове варення, м’ятний сиропчик, кульбабовий мед — восени та взимку це стає просто казкою-спомином про літо». І обіцяє поділитися рецептами цих чудових смаколиків ближче до сезону квітів. А тим, хто має подібні припаси в себе або інше смачне варення чи джем, радить спекти кошики. 

Святкові кошички з трояндовим варенням

Потрібно: 
1,5 склянки борошна, 
200 масла, 
100 г цукру, 
1 яйце і 1 жовток. 
Масло розтерти з цукром і додати решту продуктів. Замісити тісто і витримати на холоді  годину. Тонко розкачати і викласти кружечки у маленькі формочки для кексів. Покласти трояндове варення з горішками (можна будь-яке густе), зверху охайно накрити тоненьким кружечком тіста і випікати 20 хвилин у гарячій духовці.

Цукерки швидко-смачно

«Хто ж від таких відмовиться?» — запитує Марина і диктує рецепт. 
Сир — 300 г, горіхи подрібнені — 50 г, печиво «До кави» (чи яке є) — 150 г, трошки меду, можна додати корицю, мак, какао. Охолодити, сформувати кульки, обкачати в різних посипках. Сир брати добре відтиснений.
«Печіть, шинкуйте, квасьте, запікайте, словом, готуйте натхненно і красиво, створюйте цим свято, — радить і закликає майстриня з Черкащини Марина-Бережа Суржок. — Бо хто ж зробить нам свято і красу, як не ми?». Смачного!