Смачні витребеньки: рецепти ніжного лимонного тарту і трубочок із кремом

27.11.2019
Смачні витребеньки: рецепти ніжного лимонного тарту і трубочок із кремом

Лимонний тарт — щось новеньке.

Що вам сказати! У Люби Біріної стільки рецептів, що лиш штоленом не обійшлося. Я так і знала, і навіть дуже задоволена з новеньких «кулінарних знахідок» пані Люби.

«Не можу не поділитися моїм улюбленим лимонним тартом, — каже вона. — Це щось середнє між випічкою і десертом. Печу вже кілька разів поспіль, і він — пречудовий». 

Класичний лимонний тарт

Нагадаємо, що тарт — це типовий для французької кухні відкритий пиріг із пісочного або будь-якого іншого тіста. Отже, починаємо. 
Основа:
борошно 220 г,
порошок д/п 0,5 чайної ложки,
цукор 50 г,
холодне масло 100 г,
1 жовток,
1-2 столової ложки води.
Начинка лимонна:
3 яйця,
2 жовтки,
160 г цукру,
120 мл свіжого лимонного соку,
150 мл вершків 30%.
Білкова начинка:
2 білки,
3 столові ложки цукру.
Тісто приготувати звичайним способом: перетерти борошно, цукор, порошок із холодним маслом до крихти. Додати жовток та воду, швидко замісити тісто (не ретельно, не до гладкості), помістити в холодильник на годину.
 
Розподілити по формі (24 см), наколоти виделкою, зверху накрити папером для випічки, випікати при 180 градусах 15 хвилин. Забрати папір і пекти ще 10 хвилин.
 
Дати охолонути. Залити начинку і помістити в духовку ще на 25 хвилин, так само при температурі 180 градусів.
 
Для начинки: збити в міксері яйця, жовтки і цукор до пишної бісквітної маси, додати решту компонентів, перемішати і вилити на тісто.
 
Для білкової начинки: збити білки, потім поступово додати цукор і збивати до піків, викласти білкову суміш на тарт і випікати ще 10 хвилин.

Трубочки з кремом

Ніжні та хрусткі трубочки просто тануть у роті.
 
«Невеличкі, ледь більше мізинця, з пісочно-дріжджового тіста, ніжні, хрусткі, тануть у роті. З цієї порції вийшло приблизно 50 трубочок. Головне при цьому — катати тонко тісто і добре пропекти», — починає кулінарну подорож у смачний світ Люба Біріна.
Тісто:
борошно 460 г, 
масло 82% 200 г, 
розпушувач 0,5 чайної ложки — перетерти в крихту. 
Окремо змішати свіжі дріжджі (15 г) зі столовою ложкою цукру, додати натуральний йогурт (100 мл, можна кефір, нежирну сметану), 2 жовтки. Ввести до крихти, замісити тісто. Відразу виробляти, не треба залишати, щоб підійшло.
Розкачати тісто товщиною до 0,3-0,5 см, порізати смужками шириною 1,5-1,8 см. Накрутити на залізні трубки на 4 витки, не більше.
Пекти при 180 градусах (я пекла порціями, бо не маю так багато форм-трубок, кожна порція пеклася 16-17 хвилин, але слідкуйте, духовки різні, має бути гарно пропечена трубочка).
Спечені трубки зняти з форм, охолодити. Начинити кремом (начиняла мішком із круглою насадкою без зубців), притрусити пудрою.
Крем: зварити пудинг (брала ванільний польського виробництва) в 300 г молока, додавши 50 г цукру, охолодити, додати 100 г білого згущеного молока, перемішати. Ввести в сепараторну сметану (350 мл) і все разом збити, вийде чудовий, густий, повітряний крем. Коли немає сепараторної сметани — можна використати вершки, більше 30% жирності. У випадку вершків — збити їх окремо, додати пудингову масу і дуже акуратно вимішати ручним вінчиком.
Кулінарна майстриня з Калуша Люба Біріна радить не боятися експериментувати на кухні, каже, що все спечеться-приготується, якщо є бажання, мотивація і натхнення. І бажає смачного!