Бойовики на Донбасі продовжують збільшувати кількість обстрілів позицій захисників України

15.11.2019
За минулі дві доби офіційно зафіксовано 33 випадки порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками. Навіть ця статистика свідчить про збільшення кількості обстрілів.
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил iз заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, із гранатометів різних систем, стрілецької зброї та протитанковими керованими ракетами (ПТКР). 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Невельського, Славного, Лебединського, Новоселівки, Новотроїцького, Пищевика, Пісків, Верхньоторецького, Березового, Красногорівки, Мар’їнки, Тарамчука. 
 
На луганському напрямку в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник вів обстріли поблизу Хутора Вільного, Луганського, Новолуганського, Зайцевого, Оріхового, Новотошківського, Світлодарська, Шумів, Троїцького, Південного, Золотого (поза межами ділянки розведення). 
 
За повідомленням штабу ООС, 12 листопада поранень унаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої зазнали два військовослужбовці Об’єднаних сил. Як пізніше стало відомо, поранення отримали командир 128-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ полковник Євген Коростельов та ще один офіцер бригади.
 
Близький до керівництва Генштабу журналіст Юрій Бутусов написав на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук»: «...Комбриг 128-ї бригади Євген Коростельов проводив особистий огляд передових позицій у районі села Новотроїцьке Донецької області. Полковник Коростельов у складі невеликої групи військовослужбовців прямував з одного взводного опорного пункту в інший, пересувалися по передньому краю. Приблизно о 16.00 під час руху пролунав вибух. У результаті підриву на міні поранені були двоє — комбриг і офіцер, який його супроводжував. Євген знайшов сили подати знак, де він перебуває, його винесли, евакуювали в найближчу міську лікарню».
 
«Коростельов отримав важкі поранення обох ніг. Характер підриву вказує на мінно-вибухову травму», — зазначив Бутусов, вказавши на те, що має відповідне фото. 
 
Поранених було негайно доставлено до лікарсько-сестринської бригади Волноваської районної лікарні, де їм надали кваліфіковану медичну допомогу. 
 
Сайт «Новинарня» повідомив, що, за словами представників пресслужби ООС, підрив стався під Новотроїцьким. Це фактично за 10 кілометрів від зони розведення військ. 
 
За інформацією «УМ», наразі комбриг перебуває у Харкові в госпіталі. Його стан вранці в четвер оцінювався як украй важкий. 
 
Українська сторона СЦКК повідомила про черговий обстріл із боку збройних формувань Російської Федерації. Зокрема, за напрямком Доломiтне — Новолуганське здійснено обстріл території ТОВ «Бахмутський аграрний союз» (далі — БАС) із застосуванням зброї різного типу, зокрема РПГ-7 та СПГ-9М.
 
Спостережна група «Світлодарськ» української сторони СЦКК провела фотофіксацію за фактом обстрілу території БАС, розташованої в межах населеного пункту Новолуганське Бахмутського району Донецької області.
 
На відстані близько 15 метрів від приміщення для утримання тварин знайдено хвостову частину від пострілу РПГ-7, а на узбіччі технічного проїзду до цеху відтворення поголів’я знайдено хвостову частину від пострілу СПГ-9М.
 
Унаслідок обстрілів руйнувань об’єктів інфраструктури БАС та постраждалих немає.
 
До речі, 12 листопада оперативні співробітники Державної фіскальної служби України, які включені до складу Об’єднаних сил, спільно з військовослужбовцями прикордонної служби на КПВВ «Станиця Луганська», припинили чергові дві спроби ввезення з непідконтрольної території значних сум готівкових коштів.
 
Під час огляду речей мешканця Луганської області 1985 року народження, який пішки переходив КПВВ iз міста Луганськ до Станиці Луганської, у прихованому подвійному дні рюкзака виявлено два мільйони гривень.
 
Цього ж дня інший 43-річний мешканець Луганської області спробував уникнути контролю й перенести через КПВВ iз непідконтрольної території ще 745 тисяч гривень готівки.
В обох випадках, для прийняття рішення згідно з чинним законодавством, згаданих осіб затримано до з’ясування обставин.