Аграрії по всій Україні вийшли на протест проти ринку землі

13.11.2019
Аграрії категорично не згодні з рішенням влади, тому вивели сільськогосподарську техніку до магістралей Київ — Одеса, Київ — Чоп та Харків — Сімферополь, перекривши рух транспорту.
 
Всеукраїнську акцію протесту підтримали селяни більшої частини регіонів, оскільки вважають, що запропонована схема продажу угідь перетворить дрібних власників «на безземельних кріпаків».
 
«У «Слузі народу» обіцяли не ставити на розгляд жоден із земельних законопроєктів, але, як бачимо, вони вирішили не дотримуватись своєї обіцянки, — повідомила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар. —  Також не були проведенні громадські слухання, бо владу не цікавить думка людей».
 
Загалом аграрії протестують не проти вільного ринку, а закону, який, на їхню думку, не захищає права дрібних власників, узаконюючи схеми відвертого рейдерства. Це призведе до того, що згодом родючі угіддя опиняться в руках двох десятків латифундистів та власників великих аграрних корпорацій.
 
Вже зараз чимало фермерів стикаються з проблемами, коли в них через різні корупційні схеми буквально відбирають земельні наділи грошовиті конкуренти, а далі, за їхніми прогнозами, ситуація і взагалі стане критичною.
 
«Законопроєкт дозволяє передавати в одні руки до 250 тисяч гектарів і передбачає продаж державної землі, чого немає у жодній цивілізованій країні світу, — повідомив у ході акції протесту голова Запорізької обласної організації Аграрної спілки України Анатолій Тиховод. — Усі аграрні країни тільки накопичують державний земельний банк, а наша держава хоче розпродати. Іноземний капітал навіть через мінусовий відсоток отримає кошти, а в нас кредити — під 21 відсоток. Навіть якщо їх знизять до 8-10, ми все одно не будемо конкурентоспроможними».