Фарширований гарбуз та сливово-шоколадне варення: топ смачних осінніх рецептів

06.11.2019
Фарширований гарбуз та сливово-шоколадне варення: топ смачних осінніх рецептів

Лілія Цвіт.

Ми так довго налаштовувалися на осінь, що й не помітили, як вона вже помалу починає передавати свої права зимі.

 

У природі все гарно і логічно, зима має багато своїх сюрпризів і принад, спонукає до особливих кулінарних відкриттів, бо багата на свята.

 

Але я принаймні впіймала себе на думці, що й половини з того, що хотіла спробувати, повчитися приготувати восени, зрештою приготувати, я так і не зробила.

 

Чи то осінь така швидка, чи то рецептів господині мають багато, чи то ще думається, що майже місяць попереду і все ще встигнеться. 

Приготувати щось за рецептом Лілії Цвіт — це автоматично долучитися до свята, навіть якщо воно на календарі не значиться. Навіть найпростіші інгредієнти, найдоступніші продукти, сезонні овочі-фрукти з її легкої руки перетворюються на чудові святкові страви, кожна з яких може бути королевою, родзинкою столу. 

Лілія Цвіт — творче ім’я Олени Солтан, кулінарної майстрині з Дрогобича, яку ми знаємо за порадами чудової випічки — короваїв та пляцків. Але її записна кулінарна книжка нараховує значно більше рецептів, уже від прочитання яких з’являється бажання миттєво це приготувати. «Мама двох чудових діточок і найкращого чоловіка (так розповідає Олена про себе) у кожну вільну хвилинку займається кулінарним мистецтвом». Олена вважає, що кулінарія — справжнє мистецтво. Дивлячись на височенні короваї у квітах, пташках, які вона творить, на багатошарові пляцки, сумнівів, звичайно, не залишається. 

Отож зупиняємося поки на тому, що ще все-таки осінь і що все-таки треба встигнути приготувати свою найкращу осінню страву. Ось — поради Лілії Цвіт, як це зробити із задоволенням.

Фарширований гарбуз — родзинка осіннього столу

Він гарний, яскравий, запашний! А за цим рецептом іще й дуже смачний! Гарбуз чудово пропікається, набирається аромату спецій, м’якенький та добре нарізається. Все дуже просто та недорого! Овочі можна додавати будь-які за вашим бажанням: морква, картопля, капуста, баклажан, цвітна капуста. У мене цього разу улюблена броколі. Кількість інгредієнтів коригуємо відповідно до розміру гарбуза.
Запечений гарбуз.
 
Інгредієнти:
гарбуз — 1 шт., сіль та спеції, морква — 2 шт., цибуля — 1 шт., куркума — 0,5 ч. л., макарони — 1 скл., кукурудза — 0,5 банки, броколі — 500 г, яйця — 4 шт., молоко — 200 мл, сіль — за смаком.
У гарбуза зрізаємо «кришку». Виймаємо середину. Перемішати сіль та спеції та натерти гарбуз усередині. Накрити «кришкою» та запікати при температурі 180 градусів 1-2 год., залежно від товщини стінок гарбуза.
Тим часом приготуємо начинку. Нарізаємо цибулю. Моркву тремо на грубій тертці. На сковороду наливаємо 2 столові ложки олії та смажимо моркву з цибулею. Наприкінці додаємо кукуру­дзу, сіль та спеції (куркума — обов’язково для кольору)
Перемішуємо. Знімаємо з вогню. Додаємо відварені макарони, перемішуємо.
Броколі розділяємо на суцвіття та додаємо до начинки. За бажанням можна додати інші овочі.
Гарбуз виймаємо з духовки, виливаємо рідину, що назбиралася всередині. Наповнюємо середину гарбуза начинкою та заливаємо заливкою.
Заливка:
4 яйця, 200 мл молока та сіль — збити до однорідної маси.
Запікаємо гарбуз iз «кришечкою» приблизно 1 годину, доки заливка не стане густою.
І маєте на столі смачне гарбузове диво!

Гарбузовий пиріг — яскравий, ароматний та ніжний!

По-домашньому особливий та корисний! А приготувати такий пиріг із гарбуза дуже просто! Тому обов’язково спробуйте та смакуйте тихими осінніми вечорами!
Інгредієнти на форму 22 см:
800 г гарбуза, 200 г цукру, 4 яйця, 200 мл молока, 100 г масла, 1 п. (18 г) розпушувача, 1 п. ванільного цукру, апельсинова цедра з 0,5 шт., 230 г борошна, 0,5 ч.л. куркуми.
Гарбуз почистити, нарізати тоненькими пластинками. Яйця збити зі звичайним та ванільним цукром до світлої маси. Додати молоко, апельсинову цедру, розтоплене масло, борошно, розпушувач та куркуму. Замісити рідке тісто, як на налисники. Додати гарбуз. Перемішати так, щоб кожен шматочок гарбуза покривало тісто. Викласти це все у застелену форму. Випікати при температурі 180 градусів 40-50 хвилин. Готовий пиріг посипаємо цукровою пудрою та корицею.
А запах! Обов’язково спечіть такий пиріг восени!

Ефектний салат-торт печінковий

А ще принагідно приготуйте салат-торт iз печінки та хліба. Яскравий, багатий та ефектний. Гості будуть здивовані, коли побачать такий цікавий торт.
Інгредієнти:
300 г печінки, 4 яйця, 1 помідор, 100 г сиру «Сулугуні» (косичка), 100 г консервованої кукурудзи, 20 мл (2 ст. л.) оливкової олії, 10 мл (1 ст. л.) соєвого соусу, 600 г майонезу, 9 шматочків хліба.
Печінковий торт — окраса столу. 
 
Для прикрашання: зелена цибуля, помідори черрі.
Спочатку готуємо начинку з печінки. Для цього відварену печінку та яйця натерти на грубій терці. Дрібно порізати сир-косичку (шматочок залишити для прикрашання салату). Додати сир до печінки та заправити майонезом. Я використала для цього 200 г майонезу, можливо, вам знадобиться трішки більше чи менше, щоб маса була густою, але не сухою. Наголошую, що солити нічого не треба! Сир косичка досить солоний (як і майонез).
Тепер викладаємо нижній шар нашого торта — хліб. Змащуємо кожен шар хліба соусом з оливкової олії та соєвого соусу. На хліб викладаємо начинку з печінки. Потім викладаємо кукуру­дзу, змащуємо майонезом. І знову хліб — соус — печінкова маса. Далі кладемо шматочки помідора — майонез. Верхній шар — хліб, змащений соусом. Добре обмащуємо боки та верх салату майонезом. Обов’язково залишаємо просочитись, бажано на ніч. Не забуваємо, що це торт.
Залишилось прикрасити цей смачний салат. Збоку прикріплюємо шматочки цибулі. Зверху я поклала помідори черрі, кукурудзу та сир.
Це дуже гарно і не менш смачно!

Оригінальне заливне з курки

Пропоную приготувати оригінальну холодну закуску — заливне з курки. Все дуже просто та дуже смачно.
Інгредієнти:
куряче філе 600 г, вода 2 л, морква — 2 шт., цибуля 1 шт., лавровий лист 2 шт., перець горошок, духмяний перець, сіль за смаком, кукурудза консервована 1/2 б., оливки 1/2 б., яйця перепелині 6-7 шт., журавлина сушена 20 г, желатин 2 пачки.
Таке заливне і готувати цікаво, і їсти.
 
Зварити бульйон iз курячого філе з морквою, цибулею та спеціями за смаком. М’ясо та моркву вийняти, бульйон перецідити через марлю, щоб він був прозорий. Окремо у 200 мл води розчинити 2 пачки (50 г) желатину. Влити розчинений желатин у решту розсолу, перемішати.
На дно форми налити трішки охолодженого бульйону. Охолодити, щоб застиг. Для пришвидшення процесу застигання я клала форму із заливним у морозильну камеру. Маємо розуміти, що кожен наступний шар заливного можна викладати у форму, тільки тоді коли застигне попередній. Отже, перший шар — перепелині яйця, порізані навпіл. Другий — оливки, порізані кільцями. Третій — кукурудза. Далі — відварена морква. Я нарізала її кружальцями та вирізала невеликі квіточки. Потім викладаємо сушену журавлину, ошпарену окропом.
І на завершення викладаємо подрібнене куряче м’ясо та заливаємо рештою окропу. Ставимо в холодильник, щоб заливне добре застигло.
Коли заливне застигло, ставимо його у формі на кілька секунд в окріп.
Виймаємо з окропу, обережно перевертаємо та забираємо форму.
Заливне готове!

Поки є сливи 

Треба приготувати сливово-шоколадне варення. Таке варення зі слив із какао готую вже років із десять! І всім, хто його куштував, це сливове варення сподобалось! Особливо в захваті від такої смакоти діти. Вона оригінальна, бо містить масло і какао. Та при цьому чудово зберігається всю зиму. Просто спробуйте і переконайтесь.
Інгредієнти на 7 б. 0,5 л: 
сливи — 3 кг, цукор — 1 кг, ванільний цукор — 2 п (по 16 г), какао — 150 г, масло 82% — 250 г.
Сливи помити, вийняти кісточки. Перемолоти блендером (чи м’ясорубкою) в пюре. Чим однорідніше пюре, тим краще буде варення. Додати 1 кг цукру, добре все перемішати. Якщо сливи надто кислі, тоді цукру потрібно більше. Поставити, щоб варення закипіло, зняти шум, що утворюється. Варити 30-60 хвилин. Чим довше варите, тим густішим стає варення. Я варю 45 хвилин, бо дітям не смакує надто густе варення. Тоді додаємо какао, ванільний цукор, перемішуємо, щоб не було грудочок. Додаємо масло не менше 82% жирності. Перемішуємо та варимо ще 10 хвилин. Гаряче варення наливаємо у стерилізовані банки та герметично закриваємо стерилізованими кришками.
Обертаємо банки догори дном та залишаємо до вистигання. Кутати не по­трібно.
Ще осінь, відтак ще є час експериментувати з осіннім натхненням! Смачної осені!